Hlavní obsah

Žena brutální znásilnění nepřežila, násilníci jdou do vězení

Právo, Petr Marek
OLOMOUC

Vrchní soud v Olomouci poslal v úterý do vězení na devět let třiačtyřicetiletého Petra Ducháčka za brutální znásilnění ženy z Letovic na Blanensku. Za stejný čin pak odsoudil šestačtyřicetiletého Miloslava Skoupého na dva roky. Devětačtyřicetiletá Marie Davidová znásilnění nepřežila. Ducháčkovi soud o tři roky zmírnil trest, který mu vyměřil nižší soud v Brně. U Skoupého se vrchní soud s verdiktem krajského soudu, proti kterému se oba muži odvolali, ztotožnil.

Článek

Násilníci si nechutně "zařádili" v bytě ženy v noci z 28. na 29. března loňského roku v Letovicích na Blanensku. Podle soudu využili oba opilí muži toho, že nešťastnice měla kvůli opilosti poruchy vnímání, poznání a pozbyla schopnosti bránit se proti jejich počínání. Oba muži se s ní snažili provádět různé sexuální praktiky. Ducháček jí následně zasunul do přirození a konečníku dvě pivní láhve takovou silou, že jí tyto způsobily poranění vnitřních orgánů, kterým podlehla.

Odpovědi obžalovaných se liší

Násilníci se u vrchního soudu domáhali zrušení rozsudku a zproštění obžaloby. Ducháček namítal, že soud neodstranil pochybnosti, které ve věci přetrvávají, s ohledem na odlišné odpovědi obžalovaných. Poukázal mj. i na to, že poté, co zjistil, že je v kritickém stavu, jí přivolal lékařskou pomoc, a to na rozdíl od Skoupého, který odešel dál konzumovat alkohol.

Skoupý zase tvrdil, že soud posoudil bezbrannost poškozené pouze na základě posudku z odvětví toxikologie, přičemž poukázal na případy známé z praxe, kdy lidé i s poměrně vyšší koncentrací alkoholu v krvi nevykazovali výrazné známky opojení alkoholem a nebyli bezbranní.

Odvolání se vyplatilo jen jednomu

V této souvislosti argumentoval tím, že poškozená byla zvyklá požívat alkoholické nápoje a že i jedna z vyslechnutých svědkyň potvrdila, že v době, kdy s poškozenou opouštěl bar, nepřišlo jí, že by Davidová byla zjevně opilá. Podle Skoupého tedy zůstávají pochybnosti, zda došlo k naplnění znaků trestného činu znásilnění, neboť poškozená vyslovila svůj souhlas se souloží s oběma obžalovanými současně.

Zatímco Skoupého obhajobu vrchní soud neakceptoval, Ducháčkovi dal v odvolání částečně za pravdu. "Byli jsme u něj nuceni upřesnit právní kvalifikaci, protože existují určité pochybnosti, jak se skutek stal, resp. jak nastala smrt poškozené. Spolehlivě totiž nebylo možné prokázat, zda smrtelný následek nastal v důsledku znásilnění. Použít jsme tak museli i právní kvalifikaci ublížení na zdraví s následkem smrti, která je pro pachatele příznivější. Proto nižší trest," řekl Právu mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Reklama

Výběr článků

Načítám