Hlavní obsah

Pomeje je stíhán za podvod, hrozí mu 12 let vězení

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražská policie stíhá známého herce a producenta Jiřího Pomeje. Viní ho z podvodu v souvislosti s vydáváním nekrytých směnek ve výši přesahující pětadvacet miliónů korun. Směnkami měl krýt náklady na výpravný film Zdeňka Trošky Andělská tvář, který produkoval a také si v něm zahrál společně se svou ženou Michaelou Kuklovou. Za to mu hrozí trest až 12 let vězení.

Článek

Sám Pomeje sice dluhy přiznává, ale tvrdí, že je nevinný. Informace Práva potvrdil pražský městský státní zástupce Martin Omelka. "Pan Pomeje je skutečně obviněn za své jednání od dubna 2002 do listopadu 2003, kdy měl ve třech případech vydat různým fyzickým a právnickým subjektům směnky v souvislosti s produkováním jeho filmu Andělská tvář, ačkoli si musel být vědom toho, že je v době splatnosti nemůže splatit," sdělil Právu Omelka.

"V současné době všechno, co mohu k tomuto a vůbec ke všemu kolem mě říci, je to, že postupuji přesně podle právního řádu," sdělil Právu Jiří Pomeje. "Do konce tohoto roku má být podle mých informací všechno v této věci uzavřeno, ať tak, nebo tak. Ještě před soudem nejsem, a protože jsem ani nic nespáchal, taky ani nebudu. Všechny své závazky uhradím," dodal Pomeje.

Podle trestního řádu je podvod jednání, kterým je způsobena škoda na cizím majetku uvedením někoho v omyl. Dodatečné uhrazení škody nemá na právní kvalifikaci vliv. Podle žalobce se policii nepodařilo pro případné uspokojení věřitelů zajistit žádný Pomejův majetek, protože na jeho firmu byl vyhlášen konkurz.

Reklama

Výběr článků

Načítám