Hlavní obsah

Další tragický víkend na silnicích, zemřelo 11 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Celkem jedenáct lidí po posledním říjnovém víkendu už nikdy nedorazí do cíle svých cest. Právě skončené dny volna tak potvrdily trend posledních měsíců, kdy každý druhý víkend na našich silnicích přináší velký počet mrtvých. V sobotu zemřelo osm lidí, v neděli se bilance zastavila na třech obětech nehod.

Článek

Policie zaznamenala o posledním říjnovém víkendu osm úmrtí v sobotu a tři v neděli. Nejtragičtější bilance je v Jihomoravském kraji, kde při nehodách zahynuli tři lidé. Po dvou mrtvých si vyžádaly havárie v Plzeňském, Zlínském a Olomouckém kraji, jednu oběť evidují policisté v Královehradeckém kraji a na Vysočině. Těžce zraněno bylo 37 lidí.

O víkendu umírali při nehodách i mladí lidé - sedmnáctiletá spolujezdkyně zahynula v noci na neděli při havárii osobního vozu BMW v Bystřičce na Vsetínsku. Dvacetiletý řidič nezvládl jízdu na mokré silnici, sjel z cesty a narazil do dvou stromů.

Velký vliv na smutnou statistiku měly končící podzimní prázdniny a blížící se Dušičky. Na silnice vyrazili i tzv. sváteční řidiči, kteří chtěli na hřbitovech uctít památku zesnulých. Policisté vyšetřovali celkem 969 nehod. Oproti předchozím víkendům je to vysoký nárůst. Před dvěma týdny vyšetřovali policisté o víkendu 655 nehod a před šesti například 625.

Před dvěma týdny zahynulo na silnicích jedenáct lidí. Před měsícem byl víkend vůbec nejtragičtější, to zemřelo na cestách 16 osob. Tento víkend přinesl i další smutnou bilanci, neboť poslední zářijový den drží "rekord" dvanácti obětí na životech. Šestnáct mrtvých přinesl i víkend 16.-17. září, během něhož zemřelo také 16 lidí.

Je zřejmé, že zavedení bodového systému a přísnější pravidla nestačí k tomu, aby se statistiky začaly dlouhodobě vyvíjet příznivěji. Otázkou zůstává, co přiměje české řidiče k větší opatrnosti a tolerantnosti na našich silnicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám