Hlavní obsah

Soud řeší odškodnění za zbytečnou vazbu

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Už plných šest let se domáhá odškodnění od státu za pobyt ve vazbě třicetiletý Martin Korec z Brna, který prožil ve vězení 26 měsíců za pokus o dvojnásobnou vraždu, ač byl nevinen a soudy jeho nevinu také uznaly. Ve středu opět stanul před soudkyní městského soudu v Brně, která se případem zabývá už podruhé. Korec žádá po státu necelých 200 tisíc korun za ušlou mzdu a náklady nutného právního zastoupení.

Článek

Před dvěma roky mu městský soud nárok uznal, odvolací krajský soud mu ho zamítl a Nejvyšší soud v Brně, který řešil Korcovo dovolání, uznal chyby v dokazování a vše vrátil k novému projednání. Korec, který kvůli vazbě přišel o práci, vznikly mu problémy v rodinném a osobním životě, se domáhá odškodnění od ministerstva spravedlnosti za náklady, které ze zákona musel vynaložit.

Ministerstvo odpovědnost za uvěznění odmítá

"Je to nekonečná tahanice, kdy předkládáme důkazy, že vazba nebyla nutná. Orgány činné v trestním řízení dodnes nepředložily jediný důkaz, že vazba byla nutná a můj klient si ji zavinil sám. V době, kdy ho soud vzal do vazby, řádně pracoval, měl jediné bydliště a nemohl ani ovlivňovat svědky, protože v té době ani nevěděl, proč ho policie zadržela," uvedla Korcova advokátka Pěva Skýbová.

Soud se táhne už řadu let, kdy ministerstvo spravedlnosti, které v tomto případě zastupuje stát, odmítá odpovědnost za uvěznění člověka, který od začátku uváděl důkazy o své nevině, ale nikdo je nebral v úvahu. Ministerstvo nevyslalo k soudu do Brna ani svého zástupce. V písemné omluvě došla žádost, aby soud Korcův návrh zamítl.

Jeho pobyt za mřížemi mnoha lidem vyhovoval

K činu, v němž došlo k vážnému pobodání dvou mladých lidí a jednomu lehkému zranění, došlo v lednu 1996 u hlavního nádraží v Brně. Policie zadržela Martina Korce, který však na místě činu nebyl a nakonec to uznal i soud. V době útoku nebyl Korec od místa činu daleko, ale věnoval se zcela jiné činnosti.

Po zatčení v jeho nevinu věřil málokdo. Většina lidí, kteří se o případu dověděli, mu přála, aby ve vězení zůstal dlouho. Patřil v té době k příznivcům hnutí skinheads, dobře boxoval a tak se mnoha lidem hodilo, že skončil za mřížemi. O tom, že je nevinný, nechtěl nikdo ani slyšet.

Verdikt se očekává v pátek

"Je to tahanice, kdy někdo udělá chybu, ale už ji nikdo nechce uznat. Jsem zvědavý, jak dlouho se to ještě potáhne a kdy konečně někdo uzná, že mě to stálo hodně, a to jak na penězích, tak i morálně, protože jsem ve 20 letech přišel v podstatě o všechno," doplnil Korec.

Velmi důležitý verdikt vynese soudkyně Eva Gottwaldová v pátek ráno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám