Hlavní obsah

Police pozatýkala sedmičlenný gang lupičů

Právo, ČTK, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Kriminalisté při operaci s krycím názvem Fighters zatkli v neděli sedmičlenný gang, který je podezřelý z ozbrojených loupežných přepadení čerpacích stanic, peněžních ústavů a podnikatelů ve východních Čechách.

Článek

 "Mezi zadrženými jsou pracovníci soukromých detektivních agentur a lidé, kteří se zajímají o bojová umění," sdělila mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Blanka Kosinová.

Skupina, tvořená šesti muži a jednou ženou, bude obviněna z loupeže, nedovoleného ozbrojování a omezování osobní svobody. Pokud případ skončí u soudu, obviněným by mohlo hrozit až 12 let vězení.

Členové gangu podle policie trestnou činnost páchali minimálně dva roky, a to na Královéhradecku, Náchodsku a v okolí Rychnova nad Kněžnou. Oběti prý fyzicky napadali. "Ve většině případů u sebe měli samopaly a krátké střelné zbraně, které by při vlastním ohrožení neváhali použít," zdůraznila mluvčí.

Stříleli podnikateli u hlavy

O nebezpečnosti pachatelů, které ÚOOZ sledoval téměř dva měsíce, svědčí podle Kosinové například to, že jednomu z vydíraných podnikatelů vystřelili u hlavy. Chtěli ho tak přinutit k tomu, aby jim prozradil, kde má ukryté peníze. Padesátiletou ženu obsluhující benzinovou pumpu brutálně zbili i přesto, že při přepadení souhlasila s vydáním tržby.

Skupina na svědomí nejméně šest loupežných přepadení, skutečný počet a také vyčíslení loupežného zisku má být objasněno při dalším vyšetřování.

Mezi zadrženými má být i spolupracovník regionálního zpravodajství televize Nova. Právo však zjistilo, že jde o pouze tzv. tipaře, který místnímu studiu občas poskytoval za úplatu avíza na některé události. "Myslím, že se pohyboval v prostředí, kde se dozvídal o některých věcech předem," uvedl zdroj Práva.

Zatýkání proběhlo v klidu

Gang byl pozatýkán přímo při činu. Příslušníci Útvaru rychlého nasazení si na podezřelé počkali u benzínky v obci Rohenice na Rychnovsku. Tam zadrželi tři muže, u kterých zabavili dva samopaly, pistole, revolver a šest plných zásobníků.

"Asi čtvrt hodiny před devátou hodinou večerní přijeli autem. Jeden maskovaný lupič přišel dovnitř a než stačil říci jediné slovo, čtyři policisté, kteří tu vzadu čekali, se na něho vrhli. Další dva komplicové, kteří asi loupež jistili venku, byli zadrženi ve stejnou chvíli. Prý to proběhlo v klidu a velmi rychle," řekl v pondělí Právu spolumajitel rohenické benzínky, jehož kolega měl v neděli službu.

"Řekl mi, že se ani moc nebál, uklidňovalo, že má za zády ozbrojené policisty. Celkem tu mohlo být asi tak patnáct příslušníků Útvaru rychlého nasazení, kteří se před akcí poschovávali v okolí," dodal mladý muž. Další čtyři údajné členy skupiny policie zadržela vzápětí. Vše se přitom obešlo bez střelby i zranění. Při sedmi domovních prohlídkách pak policisté našli další zbraně, kukly a také peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám