Hlavní obsah

Na prababičku zaútočila kladivem a podřízla jí hrdlo

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Neutěšené dětství, nezájem matky a katastrofální výchova byly podle znalců příčinou vraždy, kvůli níž v pondělí stanula před senátem Krajského soudu v Brně 19letá Zita Rotterová z Brna. Dívka čelí obžalobě z brutální vraždy své 84leté prababičky, kterou podle obžaloby v květnu ubila v jejím bytě v Kuřimi u Brna. Po činu měla dívka sebrat z bytu dvě skleněné sošky a různé šperky.

Článek

"Obžalovaná přišla 17. května do bytu své prababičky, kterou napadla dvanácti údery kladiva do vlasaté části hlavy. Posléze jí ještě na zemi podřízla krk (...). Z bytu pak vzala sošky a šperky ze žlutého kovu, které prodala v zastavárně v Brně za zhruba 500 korun," uvedl v obžalobě státní zástupce Ivan Hrazdira.

Údajně jednala v afektu

Dívka, která u soudu vypadala vyrovnaně, využila svého práva a odmítla vypovídat. Na doplňující dotazy soudců pak uvedla, že prababičku měla ráda, protože to byla žena, která jí vyhověla, občas jí půjčovala peníze a měla k ní blízký vztah. Dívka u soudu vyloučila, že by k babičce šla se zištným motivem. Jednala údajně v afektu, kdy jí babička vyčetla malichernost a ona najednou viděla na jejím místě svou matku. Proto uhodila.

"Najednou jsem před sebou viděla místo prababičky matku. Zatmělo se mně před očima a udeřila jsem kladívkem. Sesunula se na zem a já jsem jí řízla do krku. Začala moc krvácet, tak jsem z koupelny přinesla lavór a dala jí hlavu do něj. Pak jsem tam nalila dva hrnce vody. Vzala jsem nějaké věci, zabouchla dveře a odešla. Je mi to líto, kdybych to mohla vrátit, byla bych ráda," řekla na dotazy soudců Rotterová.

Nikdy nepoznala mateřskou lásku

Podle znalců z oboru psychologie a psychiatrie byl čin následkem nevlídného zacházení z dětství, kdy dívka nikdy nepoznala svého biologického otce a její matka se o ni skoro nestarala. To se podepsalo na tom, že obžalovaná nedokončila žádnou školu a když chvíli pracovala, tak její pracovní morálka byla hrozná. Od 12 let žila skoro sama, nikdy nepoznala něhu nebo mateřskou lásku. Od září se měla začít učit servírkou.

"V jejím případě šlo o prostý afekt zlosti a mohu potvrdit poruchy chování rodiny. Nikdy neměla šťastné dětství nebo dospívání, což se na ní výrazně podepsalo. Jinak byla zcela zdravá bez duševní poruchy. Při konfliktu viděla svoji matku, a proto uhodila. Špatná péče v rodině a zanedbaná výchova se na jejím činu výrazně podepsala," doplnil znalec psychiatr František Skřivánek.

Líčení předsedkyně senátu Dana Kancírová odročila na středu, kdy chce vyslechnout poslední dva svědky a senát vynese rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám