Hlavní obsah

Za nelegální dovoz paliv dostali deset let

Právo, Petr Knötig
BRNO

Konec výnosným obchodům za dovoz benzínu a nafty ze Slovenska bez placení cla a daní udělal pro 16 obžalovaných v pátek Krajský soud v Brně, který poslal organizovanou skupinu pachatelů za mříže. Za to, že do ČR v letech 2003 až 2004 přes hraniční přechod Břeclav - dálnice dovezli bez proclení a celního odbavení 400 cisteren pohonných hmot, dostali tresty od 8 let a devíti měsíců do 10 let. Státu totiž způsobili škodu téměř 190 miliónů korun.

Článek

Podle soudu totiž 16 obžalovaných, z nichž jsou 4 ve vazbě a dva na útěku, fungovalo jako dobře organizovaná skupina. Jako hlavní vůdce bandy pak soudci označili Petra Halvu a Luďka Žlotíře, kteří si také odnesli největší tresty a to 10 let. V dokonale organizované bandě pak měli všichni rozdělené úkoly a zatím co někteří domlouvali nákup pohonných hmot na Slovensku ve firmě Dunaj Petrol Trade Komárno, další organizovali cestu přes hranice nebo prodávali benzín s naftou českým zákazníkům.

Zásadním článkem pro fungování byl celník

"Nejsou žádné pochybnosti o tom, že obžalovaní trestnou činnost páchali a šlo o zločinné spolčení. Obžalovaní se sice hájili, že pokud něco dělali, tak nevěděli, že se dopouští trestného činu a že jsou členy zločinného spolčení. Máme však za prokázané, že o nezákonném jednání věděli. Také to prokazují i výslechy na policii, proti nimž z nich nikdo nic nenamítal," uvedla předsedkyně senátu Dana Kancírová.

Důležitým článkem v celé kauze byl podle soudců celník z Břeclavi Zdeněk Melský, který dával na přepravní doklady razítka, jako by byly proclené a přitom je bez zápisu pouštěl do ČR. "Tento člověk zásadním způsobem umožnil dovoz pohonných hmot bez proclení. Bez něj by to nešlo. Jako veřejný činitel se dopustil vědomě činu odporujícímu zákonu," doplnila předsedkyně senátu.

Téměř všichni se odvolali

Vyhlášení verdiktu se většina obžalovaných nezúčastnila a souhlasila s tím, aby soud tresty vynesl v jejich nepřítomnosti. Velké části z obžalovaných hrozil trest od 5 do 12 let, ale soudci byli tolerantní. Nejmírnější trest si odnesla Zdenka Žlotířová, která měla na obchodu s benzínem a naftou nejmenší podíl. Soudci jí proto jako jediné uložili vězení na dva roky s podmínečným odkladem na zkušební dobu tři a půl roku.

Proti rozhodnutí soudu se téměř všichni obžalovaní buď sami nebo prostřednictvím svých obhájců odvolali, nebo si nechali lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupce se také nevyjádřil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám