Hlavní obsah

Nejvyšší soud: soudci nezvládli případ pobodaného Slováka

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Na zásadní a fatální pochybení soudců Městského a Vrchního soudu v Praze doplatila 23letá Adéla Rajdlová z Prahy zbytečným několikaměsíčním pobytem ve vězení. Rozhodl o tom ve čtvrtek senát Nejvyššího soudu v Brně (NS), který vyhověl stížnosti pro porušení zákona, kterou ve prospěch Rajdlové podal bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. Případ jejího údajného pobodání Slováka Erika Smatany se vrací zpět před městský soud.

Článek

Podle předsedkyně senátu NS Danuše Novotné se soudy nevypořádaly se svými úkoly a soudci se dopustili tak zásadních chyb, které NS nemůže akceptovat. "Pochybení soudců bylo zásadní a fatální. Kvůli těmto chybám jsme vyhověli stížnosti ministra a věc vracíme do stádia, jako by byl podán návrh na obnovu procesu. S tím se musí Městský soud v Praze vypořádat podle zákona," uvedla Novotná.

Rajdlová se do vězení ve Světlé nad Sázavou dostala za pobodání Smatany, který ji měl před diskotékou na pražském Jižním Městě za vlasy odtáhnout do křoví a pokusit se ji znásilnit. Při tom Rajdlová vytáhla nůž zvaný motýlek a bodala kolem sebe, čímž útočníkovi způsobila poranění břicha, hrudníku, srdce a krku. Mladík zranění přežil díky rychlému zásahu lékařů.

Za to si vyslechla od roku 2003 čtyři různé verdikty od pokusu o vraždu až po ublížení na zdraví. V dubnu 2003 to byl desetiletý trest za pokus o vraždu, v listopadu téhož roku dostala tříletou podmínku za ublížení na zdraví, v dubnu 2004 pak sedmiletý trest opět za pokus o vraždu a nakonec pět let vězení. Obžalovaný za pokus znásilnění byl i Smatana, ale všechna jeho jednání vždy skončila osvobozujícím rozsudkem.

"Díky tomuto rozhodnutí NS budeme samozřejmě požadovat obnovu procesu, protože máme dostatek důkazů na obnovu procesu a tím i změnu soudních rozhodnutí. Pokud nám soud vyhoví a povolí obnovu procesu, pak požádáme o přerušení trestu. Naším cílem je dosáhnout zproštění, protože podle všeho šlo o nutnou obranu," uvedl obhájce Rajdlové Radek Ondruš. Podle spolku Šalamoun, jehož zástupce se procesu u NS také účastnil, jde o justiční zločin, který by soudy měly napravit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám