Hlavní obsah

ČT: V podsvětí jsou materiály diskreditující ÚOOZ

Právo, tim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském podsvětí se objevily materiály kompromitující Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a jeho šéfa Jana Kubiceho. Potvrdila to mluvčí útvaru Blanka Kosinová. Informovala o tom ve středu Česká televize (ČT).

Článek

Materiály údajně obsahují podrobnosti o Kubicově rodině. Jde například o jeho nevyjasněné majetkové poměry nebo napojení ODS. Informace prý směřují také na nelegální činnost útvaru. Kosinová uvedla, že tyto materiály nejsou jediné, které v podsvětí a také mezi lobbisty kolují.

"Jejich cílem je diskreditovat útvar, ředitele tohoto útvaru a především pracovníky, kteří dělají na závažných kauzách, jako je korupce při biopalivech, korupce na ministerstvu pro místní rozvoj, potom podvody ve firmě Čepro, vyšetřování vraždy (podnikatele Františka) Mrázka a podobně," řekla ČT Kosinová.

Policie zjišťuje, kdo materiály vytvořil. Problémy při vyšetřování kauz, jako je Péťa a spol. nebo vražda Mrázka, může způsobit také případné obvinění elitních detektivů Hynka Vlase a Jaroslava Hrušky. Jejich stíhání v souvislosti s únikem tzv. Kubicovy zprávy navrhla tento týden Inspekce ministra vnitra a obvinění chce i pro Kubiceho. "Znamenalo by to osobní a profesní problém pro konkrétní policisty," uvedla mluvčí.

Státní zástupce by měl o obvinění Kubiceho a dalších dvou policistů rozhodnout během pár dnů. "Na mě to celé dělá dojem, že se někdo snaží naplnit scénář Doleželova gangu a odstranit nepohodlného plukovníka Kubiceho," řekl ministr vnitra Ivan Langer (ODS). "Kubice mě skutečně nezajímá, kromě toho, jak bude řádným způsobem potrestán za pomluvy mé osoby," reagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek.

 Za únik tzv. Kubicovy zprávy Inspekce navrhla obvinění, samotné vyšetřování zprávy se ale podle ČT ke konci nechýlí. "Stále pokračuje, v tuto chvíli se nedá říct, kdy by mělo vyšetřování skončit," uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství František Tlapák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám