Hlavní obsah

Kvůli obavám o život odmítl advokát vypovídat

Právo, radim kijonka
KARVINÁ

Kvůli obavám o svůj život a zdraví rodiny odmítl ve středu před karvinským soudem vypovídat advokát Martin Schulhauser. Ten čelí obžalobě z úplatkářství, když měl od jednoho podnikatele získat na uplacení policisty a státního zástupce celkem jeden milión korun. Případ může vést až k jedné z kauz uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře.

Článek

"Nebudu vypovídat. Svou výpovědí bych mohl ohrozil svůj život nebo životy mé rodiny," řekl soudci právník Schulhauser. Podle něj by se výpověď týkala utajovaných skutečností. "Navíc v době, kdy jsem byl vyšetřován, unikaly z policie informace," upozornil. Advokát měl dostat finance od podnikatele Karla Muroně pod záminkou, že je potřebuje pro ovlivnění policejního vyšetřování.

Svědek popsal předání peněz

V roli hlavního svědka vystoupil před soudem právě podnikatel Muroň z Dobratic na Frýdecko-Místecku, vlastník akciové společnosti Beskydská finanční. Právě hospodařením této firmy se policie v minulosti zabývala. Svému advokátovi Schulhauserovi proto předal nejdříve 200 tisíc korun přímo v jeho kanceláři.

"Řekl mi, že je možné ovlivnit vyšetřování, ale bude to něco stát. Později na mě tlačil. Předložil mi papíry s mým návrhem na vzetí do vazby," popsal soudu podnikatel. Advokát si mu řekl o dalších 800 tisíc. To už ale podnikatel kontaktoval protikorupční policii v Praze.

"Do bytu mi namontovali kamery a odposlech. Dostal jsem od nich (policie) pro advokáta 800 tisíc, které byly označené. Po schůzce pana doktora na parkovišti před barákem zatkla policie," vylíčil podnikatel. Ještě dříve si měl advokát objednat jako odměnu v autosalonu luxusní mercedes za 1,3 miliónu korun. "Volali mi, že je tam vystavena faktura na moje jméno," vypověděl Muroň.

O advokátovi mu řekl utajený svědek

Ten navíc u soudu řekl, že první, kdo se mu o karvinském advokátovi zmínil, byl Radek Zwierzyna z Českého Těšína. Zwierzyna je nyní korunním svědkem v jedné z kauz uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Policie mu kvůli jeho svědectví zařídila novou identitu, z obav z jeho možné likvidace. Zwierzyna měl podnikateli Muroňovi naznačit, že Schulhauser může ledacos na policii zařídit. "Poprvé mi to řekl pan Zwierzyna, který je dnes v roli utajovaného svědka," vypověděl.

Napojení policisty se neprokázalo

Obhájkyně Schulhausera u soudu upozorňovala, že podnikatel Muroň je nedůvěryhodný člověk, který byl v minulosti několikrát soudně trestán. Samotný Schulhauser prohlásil, že Muroň lže. "Všechno, co řekl, vykonstruoval."

Žalobce Karel Kalda Právu sdělil, že vyšetřování neprokázalo, že by peníze na úplatky opravdu měly skončit u policisty a státního zástupce. "Dohledová prověrka vyšetřování případu společnosti Beskydská finanční potvrdila, že postup byl správný, tedy i jeho konečné odložení," uvedl.

Protože klíčový svědek Muroň požádal o přerušení své výpovědi kvůli nemoci, musel soudce celou kauzu odročit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám