Hlavní obsah

Úplatkem chtěl lékař asi zakrýt podvod, ten to popírá

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Zřejmě podvod ve vykazování lékařské péče chtěl zakrýt úplatkem lékař z Plzeňska, kterého minulý týden obvinili z trestného činu podplácení detektivové z plzeňské protikorupční policie. Právo na případ upozornilo jako první. Dvaačtyřicetiletý soukromý chirurg se pokusil podplatit dvě revizní lékařsky plzeňské pobočky zdravotní pojišťovny Metal - Aliance, které u něho měly provést kontrolu.

Článek

Jako úplatek podle policie zvolil poukázku na zájezd od cestovní kanceláře Fischer v hodnotě čtyřiceti tisíc korun. "Měli jsme u něho podezření na určité pochybení ve vykazování lékařské péče. Proto se tam plánovala revize. On chtěl patně svým protiprávním jednáním získat výhodu, aby k němu nebyly revizní lékařky tak striktní," řekl v pondělí Právu generální ředitel pojišťovny Metal- Aliance Vladimír Kotera.

Obálku nechal bez vysvětlení na stole

Zatím ale nedokáže říci, zda chyby ve vykazování zdravotní péče byly ze strany lékaře učiněny s úmyslem se obohatit, nebo šlo o nedbalost. "To musí ukázat až další vyšetřování. My máme podezření na neoprávněný majetkový prospěch," uvedl Kotera. Lékaři hrozí i výpověď smlouvy s pojišťovnou. "O tom je zatím předčasné spekulovat. Nesmíme spojovat lidské pochybení s kvalitou lékařské péče ve vztahu k pacientům," dodal Kotera.

Obviněný lékař přišel na jednání do pojišťovny a bez vysvětlení nechal na stole obálku. Tam byly poukázky na zájezd. Pracovnice pojišťovny informovaly policii. Později už podle policejního scénáře pozvaly lékaře na další schůzku, kde se ho záměrně zeptaly, co to mělo s tou obálkou znamenat.

Bylo to poděkování za něco jiného

"Řekl, že to je odměna za bezproblémový průběh kontroly," uvedl zdroj z pojišťovny Celý průběh jednání už monitorovala policie a lékaře poté zadržela. Už tak nemohl například tvrdit, že si tam obálku jen tak zapomněl. Po výslechu byl propuštěn a vyšetřování pokračuje na svobodě.

Právo obviněného lékaře v pondělí kontaktovalo, aby se mohl k případu vyjádřit. Ten se hájí tím, že o úplatek nešlo. "Bylo to poděkování za něco úplně jiného. S plánovanou revizí to nesouviselo," prohlásil lékař s tím, že blíže celou záležitost vysvětlí v pátek po výslechu na policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám