Hlavní obsah

V rozestavěných domech kradou Češi jako straky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozestavěné domy jsou v Česku stále častěji terčem zlodějů. Podle policie, která mluví o novém fenoménu zlodějského zájmu, vzrostl za letošní rok počet vykradených novostaveb proti loňsku už zhruba o třetinu. Například v západních Čechách za prvních devět měsíců vykradli zloději už pětapadesát rozestavěných objektů.

Článek

"To je o osmnáct případů více než za stejné období loňského roku," sdělil mluvčí západočeských policistů Jiří Soukup.

Rapidně stouply i způsobené škody. "Zatím dosahují 3,25 miliónu korun, nárůst proti loňsku činí bezmála dva milióny," připomněl Soukup.

Také na Liberecku je vykrádaní novostaveb podle policistů častým jevem. Většinou je to tak, že skupiny zlodějů si vyhlédnou dům, který je těsně před dokončením, a potom z něj ukradnou, co se dá. Vybavení od kotlů a bojlerů přes stavební materiál, obklady, dlažby anebo palubky. Výjimkou není ani to, že zloději odmontují vany a umyvadla anebo vymontují již zabudované bodové osvětlení ze stropů či sundají vypínače nebo zásuvku ze zdí. Přede dvěma lety pak dokonce lapkové ukradli přímo ze staveniště rodinného domu v libereckých Radčicích i těžké stavební stroje.

Kriminalisté přitom potvrzují, že mezi zloději materiálu, strojního a bytového zařízení, uloženého u staveb, jsou velmi často lidé, kteří sami stavějí a okrádáním jiných si snižují vlastní náklady. 

Terčem hlavně samoty

"Je to v posledních letech častý jev a rozbujel se hlavně s výstavbou nových rodinných domů. Pachatelé se většinou zaměří na dům, v jehož okolí nejsou žádné další obydlené domy a jejich dopadení je pak velmi obtížné," řekla Právu mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

"Zloději způsobují na novostavbách škody i v řádech sta tisíců, když kradou stroje stavařů, ale i vybavení ve staveních. Jedná se o stavby rodinných domků, ale i větších budov podniků. Rizikovější ohledně krádeží jsou novostavby v okrajových částech měst," řekla Právu mluvčí jihočeské policie Jana Kameníková.

Zájem mají mnohdy organizovaní a technicky plně vybavení zloději, kteří je připraví prakticky o všechno, co lze odvézt.

"Zloději berou především plynové kotle, radiátory, rozvody elektroinstalací, sanitární techniku, rýny či rozvodné skříně na elektriku," uvedl Aleš Mergental z policie pro Brno-venkov. Podle jeho slov se policisté na Brněnsku potýkají především se zloději, kteří vykrádají stavební buňky a kradou drahé stavební nářadí, jako jsou pneumatická kladiva, rozbrušovačky, vrtačky a podobné věci, které pak mizejí v zastavárnách.

Ukradli i unimobuňky

Zloději jsou přitom natolik technicky vybaveni, že ani zabudované věci nejsou před nimi v bezpečí. "Počátkem října například v Třemošnici na Chrudimsku zloději vnikli do rozestavěného rodinného domku a přes noc z vnitřní strany střechy odmontovali zabudovaná střešní okna Velux," posala jeden z posledních případů z východu Čech Hana Klečalová z policejního ředitelství v Jičíně.

V Uherském Hradišti radnice už třetí rok přestavuje nevyužitá kasárna v regionální vzdělávací centrum. Letos koncem září odtud dosud neznámý zloděj ukradl dokonce dvě celé unimobuňky včetně vnitřního vybavení. "Musel na ně použít i jeřáb. Každá z nich má plošnou velikost šest krát tři metry a je pobitá dřevěnými palubkami. Jedna buňka sloužila jako kancelář, ve které byl nábytek, a druhá jako sklad, kde měli pracovníci uskladněné nářadí," uvedla uherskohradišťská policejní mluvčí Jitka Zámečníková s tím, že majitelům novostaveb policie doporučuje pojištění stavby. Zvýšený počet pojistek u novostaveb, který roste už třetí rok, je podle policie i důsledkem tlaku bankovních institucí. Poskytovatelé hypoték chtějí mít totiž stavbu, na niž dávají půjčku, pojištěnou.

Z provedených krádeží je přitom podle vyšetřovatelů zřejmé, že zloději objekty dobře znají. Policie zvlášť varuje před krátkodobými pomocníky, které nikdo nezná. "Jsou často najímáni na jedinou zakázku a poté jdou jinam a nikdo o nich neví," řekl ČTK Miloslav Kužílek, jednatel firmy Prestol, která staví v Plzni nejvíce bytů a domků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám