Hlavní obsah

Výprava na vrcholky kopců nad Řevnicemi

Novinky, Jiří Cysař

Řevnice vždy byly letoviskem Pražanů - někteří z nich se zde později usadili natrvalo. Řevnice jsou rovněž rodištěm slavné tenistky Martiny Navrátilové. My se však dnes soustředíme na něco jiného - poznáme vrcholky kopců nad městem.

Foto: Jiří Cysař

Řevnice z Vrážky

Článek

Do Řevnic můžeme z Prahy dojet například vlakem z Hlavního nádraží a to každou půl hodinu. Místo je známé jako letovisko na řece Berounce, dnes se ovšem zaměříme na okolí města. Městečko se nachází pod vrcholy Hřebenů se známými vrcholy Skalka a Babka.

Na cestu vyrážíme z nádraží na náměstí Jiřího z Poděbrad a pokračujeme po silnici ve směru na Zadní Třebaň. Kolem bývalé prodejny Nosek a současné prodejny Balada vystoupáme na místní kopec Vrážka. Prodejnu mineme a budeme jí mít po pravé ruce a dostaneme se do ulice Na Vrážku, dalším orientačním bodem jsou sloupy vysokého napětí na vrcholku Vrážky. 

Po výstupu můžeme dohlédnout na Berounku, Hřebeny, které přechází dále v Brdy - a také další náš cíl a to Rovinu. Ještě jedna zajímavost - na tomto vrchu se každý rok pálí čarodějnice, hoří tu obrovská vatra a scházejí se zde lidé s širokého okolí.

Na Rovinu se dostaneme, když sejdeme kolem chat ve směru k Berounce a do Zadní Třebaně. Cesta je pohodlná a jen malý kousek vede po silnici. Naším vodítkem je Berounka a koleje do Berouna. 

Přejdeme lávku za nádražím v Zadní Třebani a dojdeme do Hlásné Třebaně. Za lávkou jdeme po silnici vpravo ke skalám nad silnicí a zde odbočíme do chatové oblasti. Zde vidíme Berounku s kempem a výhled na Řevnice z druhého břehu řeky. Jsme v části Hlásné Třebaně zvané Rovina.

Zde stoupáme až na vrcholek této části Hlásné Třebaně. Po zdolání kopce a cestou mezi rekreačními objekty se dostaneme na náměstí - narazíme zde na první restauraci, v níž se lze občerstvit. Výhledy do krajiny jsou z Roviny opět velice zajímavé - vše vidíme z jiného úhlu a celé Řevnice jsou jako na dlani. Poté sejdeme z náměstí dolů k Berounce a po mostu na řevnické nádraží. Zde náš výlet končí, pokud nechceme ještě dojít pěšky po cyklostezce k letovskému mostu a do Dobřichovic.

Více fotografii z výletu najde ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám