Hlavní obsah

Soud rozhodl vrátit dítě české matky zpět do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tříletý Pablo Adrian Santana, kterého loni odvezla ze Spojených států do Česka jeho matka Veronika Horváthová, se musí vrátit do Kalifornie. Rozhodl o tom Krajský soud v Hradci Králové. Ve čtvrtek o tom informovala Česká televize.

Článek

I když matka uvedla, že manžel ji a syna ve Spojených státech psychicky týral a dítě kvůli tomu vážně onemocnělo, soud její počínání kvalifikoval jako únos. Proti rozsudku není možné odvolání. Soud vyhověl návrhu otce - Američana Pabla Santany.

Chlapec se musí vrátit do původního bydliště v San Francisku, odkud ho matka přes zákaz tamního soudu odvezla. Podle hradeckého krajského soudu to nařizuje Haagská úmluva o únosech dětí. "Tady nejde o naše vnitrostátní právo, ale o mezinárodní právo. A jak se budou české soudy v tomto případě chovat, tak se k nám budou chovat cizí státy," uvedl předseda senátu hradeckého krajského soudu Karel Kondr.

Odborníci: Návrat dítě poškodí

Česká občanka Veronika Horváthová z Nového Města nad Metují se snažila prokázat, že ji i i dítě manžel v Americe psychicky týral a že chlapec kvůli tomu trpí závažnou poruchou. To jí prý donutilo k únosu, za který je připravená jít do českého vězení. S manželem se v Americe rozvádí. Podle lékařů je syn na matce abnormálně závislý. Dítě také neumí anglicky.

 "Toto rozhodnutí to dítě v každém případě poškodí, a to velmi těžce. Nakonec ve spise jsou o tom všechny odborné posudky a vyjádření a já skutečně nechápu, že ten soud je nevzal v úvahu," uvedla Marie Vodičková ková z Fondu ohrožených dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám