Hlavní obsah

Kraj znemožnil vynesení rozsudku, neschválil přísedící

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Příliš pomalé schvalování přísedících soudců ze strany zastupitelstva Jihomoravského kraje se ve čtvrtek u Krajského osudu v Brně podepsalo na velkém zdržení a možná i prodražení líčení s Jiřím Winklerem a Richardem Varhaníkem obžalovaným pro podvodný převod pozemků v Hatích na Znojemsku. Svým jednáním měli před třemi lety způsobit škodu kolem 19 miliónů korun.

Článek

Zastupitelstvo kraje zatím neschválilo přísedící Hanu Švédovou a pozměněný senát nemohl na přání Winklera dlouhotrvající proces ukončit a možná ho bude muset zopakovat. Pokud totiž zastupitelstvo neschválí do konce roku Švédovou, bude mít předseda senátu Miroslav Novák k dispozici pozměněný senát, který bude muset začít případ řešit od začátku přečtením obžaloby a pak volat všechny svědky či znalce znovu.

Vše záleží na zastupitelstvu kraje

"Zatím musíme líčení odročit na neurčito. Je totiž naděje, že zastupitelstvo Jihomoravského kraje bude možná v listopadu nebo až v prosinci jednat o schválení přísedící Švédové. Proto zatím počkáme s dalším vývojem. Pokud by zastupitelstvo přísedící znovu neschválilo, pak bychom museli začít od začátku, protože obžalovaní mají právo projednávat svůj případ před nezměněným senátem," uvedl předseda senátu Miroslav Novák.

V kauze jde o obžalobu z podvodného prodeje pozemků v Hatích na Znojemsku nedaleko státní hranice s Rakouskem. "Trestný čin se stal v roce 2003. Šlo o podvodný prodej pozemků, čímž obžalovaní způsobili škodu kolem 19 miliónů korun. Za to jim hrozí vězení od 5 do 12 let," uvedl státní zástupce Marek Přichystal, který zatím také netuší, jak se bude celá kauza odvíjet dál.

Jako jediný nesouhlasil Winkler

Ve čtvrtek, po zahájení posledního dne líčení, oznámil předseda senátu Miroslav Novák nové složení senátu a požádal státního zástupce a obžalované, zda souhlasí s tím, aby se nová přísedící seznámila se celým procesem i důkazy z protokolů, nebo žádají, aby se líčení opakovalo. Všichni souhlasili se čtením protokolu, jen obžalovaný Winkler ne.

"Já s tímto postupem nesouhlasím a využívám svého práva, aby všechny důkazy hodnotil nezměněný senát, který bude u celého dokazování," uvedl Winkler. Předseda senátu po jeho vyjádření vyhlásil usnesení, kterým líčení odročil na neurčito, než se rozhodne o složení senátu. "Bylo by neekonomické hned celé líčení opakovat a volat svědky znovu, proto počkáme na jednání krajského zastupitelstva a pak rozhodneme," dodal Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám