Hlavní obsah

Tramvaják půjde do vězení za podpálení bezdomovce

PRAHA

Městský soud v Praze vynesl v úterý nový rozsudek v případu bezdomovce, který byl loni podpálen v jedné z pražských tramvají. Obžalovaný Aleš Vacíř má podle úterního verdiktu strávit ve věznici s dozorem tři roky. Jeho známý, kterým je řidič tramvaje Robert Pokorný, si odsedí ještě o šest měsíců déle.

Článek

Podle senátu se pachatelé dopustili úmyslné těžké újmy na zdraví, nikoli pokusu o vraždu, ze kterého byli původně obviněni. Oběma tak nyní hrozily dva roky až osm let odnětí svobody, místo trestu až na patnáct let.

"Vrchní soud dospěl k závěru, že nejsou podklady k právní kvalifikaci skutku jako pokusu vraždy," prohlásila předsedkyně městského senátu Milena Němcová. S ohledem na stanoviska vrchního soudu i žalobce Václava Vítka, podle kterého se vražedný úmysl opravdu nepodařilo prokázat, tak senát Němcové vynesl jiný verdikt, než loni v prosinci. Tehdy poslal Vacíře za pokus vraždy na osm let do vězení, Pokorného obžaloby zprostil.

Muž se léčil několik měsíců

Při úterním líčení senát dospěl k závěru, že vinni jsou sice oba muži, nechtěli ale bezdomovce zabít, situace se jim jen vymkla z rukou. "Zřejmě nepočítali s tím, že se oheň tak rychle rozšíří," míní Němcová. Poškozený Ladislav Vařejčko utrpěl těžké popáleniny na 21 procentech těla. Léčil se přes čtyři měsíce a podstoupil i transplantaci kůže.

Podle žalobce je úterní rozsudek přijatelný. Vacíř dostal trest, jaký navrhoval, pro Pokorného by si představoval trest o něco přísnější. Ohledně odvolání si ale státní zástupce ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Stejně tak i oba obžalovaní. Zejména obhajobě Pokorného se vůbec nelíbilo, že minule osvobozený řidič byl potrestán přísněji než Vacíř. Němcová to vysvětlila tím, že řidič Vacíře k podpálení bezdomovce navedl, byl ve službě a činu se dopustil ve zkušební době podmíněného odsouzení za jinou trestnou činnost.

Odcházel, když to byl malý plamínek

Událost se odehrála loni v květnu v noční tramvaji číslo 51 na konečné zastávce Divoká Šárka v Praze 6. Vacíř tam podle soudu na návod Pokorného, který tak prý chtěl vyhnat bezdomovce z tramvaje, zapálil spícímu muži zapalovačem bundu nebo batoh. Oheň se ale rychle rozšířil po celém těle.

"Když jsem odcházel, byl to jen malý plamínek. Nevím, proč to Pokorný nechal tak daleko dojít," hájil se Vacíř. Pokorný zase tvrdí, že Vacíře k ničemu nenaváděl. Vůbec prý netušil, že jeho známý bezdomovce podpaluje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám