Hlavní obsah

Zatčení obchodníci s benzínem okradli stát o stamilióny

Právo, pab
PLZEŇ

Dva obchodníky s pohonnými hmotami z Plzeňska zatkli v úterý detektivové z plzeňské expozitury Útvaru pro odhalování nelegálních výnosů a daňové kriminality. Podle informací Práva jde o sedmatřicetiletého Marina Uhra a jeho stejně starou spolupracovnici Pavlínu Nováčkovou. Ti prostřednictvím svých firem Solitor, Redost a Oilmaster prodali během dvou let v České republice statisíce litrů benzínu dovezeného z Německa a Rakouska, aniž by státu zaplatili spotřební daň a DPH.

Článek

 "Probíhají vyšetřovací úkony. Nic bližšího k tomu zatím říci nemohu," sdělil Právu dozorující státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Celkový daňový dluh, včetně penále, se podle finančního úřadu vyšplhal až na částku blížící se tři čtvrtě miliardy korun. Oba podezřelí skončili v policejní cele, hrozí jim obvinění z trestného činu krácení daně. Pokud se jim trestná činnost prokáže, mohou skončit až na dvanáct let ve vězení.

Údajně se nedaří jejich firmám

Policie neměla lehkou úlohu. Musela totiž opatřit takové důkazy, aby se neplatiči nemohli vyhnout trestnímu postihu. Samotné neplacení daní totiž trestné není. Navíc Uher a jeho spolupracovníci daňová přiznání nefalšovali a oficiálně se k povinnosti platit dluhy hlásili. Argumentují tím, že daně platit chtějí, ale jejich firmám se nedaří a nemají dostatek peněz. Detektivové zřejmě našli cestu jak obhajobu obchodníků rozbít.

Museli se pravděpodobně zabývat i fiktivními finančními operacemi, které měly navodit dojem, že firmy jsou na tom špatně a nemají na placení daní. Papírově to vypadalo, že firmy jsou na pokraji krachu, ve skutečnosti ale měly pohádkové zisky. Uher si tak mohl například dovolit koupit si luxusní dům na Mallorce.

Využil kontakty v zahraničních rafinériích

Podvodníci využili zavedení volného obchodu v rámci Evropské unie, kdy v květnu 2004 z hranic zmizely celní kontroly. Do té doby to fungovalo tak, že daň z přidané hodnoty a zároveň clo vybírali celníci přímo na hranicích při každé jednotlivé dodávce do České republiky. Uher svou první společnost Solitor založil podle obchodního rejstříku na jaře 2004 a prakticky okamžitě začal do země ve velkém dovážet pohonné hmoty. Využil přitom kontakty v zahraničních rafinériích, které tam získal díky svému někdejšímu rakouskému obchodnímu partnerovi.

Problémy s odbytem v České republice Uher neměl. Zásoboval několik sítí čerpacích stanic, jejichž majitelé byli spokojeni s německou kvalitou paliva i s výhodnější nákupní cenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám