Hlavní obsah

Bývalý zpravodajec podle soudu nevyzradil tajné informace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městský soud v Praze vynesl v úterý osvobozující rozsudek v případu obžalovaného Jaroslava Benáka, bývalého plukovníka vojenské zpravodajské služby, který byl obžalován z ohrožování utajovaných skutečností.

Článek

Benák čelil obžalobě, že redaktoru Českého rozhlasu Janu Hrbáčkovi poskytl utajovaný materiál ohledně trestní kauzy svého bývalého kolegy. Podle soudu ale nespáchal trestný čin, protože se nejednalo o utajované skutečnosti.

Státní zástupce Martin Omelka se na místě odvolal. Původně požadoval pro obžalovaného podmínku a ztrátu vojenské hodnosti, protože podle něj Benák pozbyl vojenské cti.

Obhájce obžalovaného tvrdil, že informace, které Benák poskytl médiím, nejsou utajované, protože se dají najít na internetu a média je měla k dispozici. Navíc podle obhájce policie vůbec nezkoumala, od koho Benák utajované informace získal.

Případ bude nyní řešit Vrchní soud v Praze. Šestačtyřicetiletý Benák byl zaměstnán na ministerstvu obrany, podle médií pracoval jako vojenský rozvědčík. Byl nadřízeným dalšího údajného rozvědčíka Romana Lienera, který je od listopadu 2004 stíhán za ohrožení utajovaných skutečností, zpronevěru, podvod a neuposlechnutí rozkazu. Lienerovo vyšetřování dosud neskončilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám