Hlavní obsah

Celníci zadrželi kopie malých čtyřkolek

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Kopie motorových malých čtyřkolek, vyráběných českou firmou Blata, objevili v pondělí plzeňští celníci při kontrole zboží v kontejneru z Číny. Patnáct čtyřkolek určených pro plzeňskou obchodní společnost celníci zajistili kvůli podezření, že došlo k porušení práv duševního vlastnictví.

Článek

"Majitel ochranné známky potvrdil, že se jedná o padělky značky Blata," řekla mluvčí celníků Jitka Blahutová. Firma Blata má s čínskými padělateli problémy. V celé Evropě už bylo zajištěno dva tisíce kopií našich výrobků," řekl Lukáš Vašíček z managementu firmy.

Podle něho většina prodejců, kteří chtěli kopie uvést na trh, je zlikvidovala, aby se tak vyhnula soudním žalobám. "Výrobky firmy, která se zabývá výrobou malých motocyklů a čtyřkolek, jsou častým předmětem padělání. Firma proto požádala české celní orgány o přijetí opatření k zabránění porušování práv k ochranné známce," doplnila Blahutová.

Čínští výrobci jsou schopni dodat motorovou mini čtyřkolku v přepočtu za 2400 korun, zatím co český originál stojí okolo 11 tisíc korun. "Čínská kopie je ale sestavena z nekvalitních materiálů a výrobek je pro uživatele doslova životu nebezpečný," vysvětlil Vašíček. Firmu Blata založil na konci 80. let bývalý endurový motocyklový jezdec Pavel Blata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám