Hlavní obsah

Polák se u soudu přiznal k dvojnásobné vraždě

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TÁBOR

Až doživotní vězení hrozí osmačtyřicetiletému Andrzeji Mikolczovi, Polákovi trvale žijícímu v České republice, který letos v březnu podle obžaloby zavraždil v Křemži na Českokrumlovsku svoji pětapadesátiletou bývalou manželku a jejího čtyřiatřicetiletého syna. K činu se Mikolcz přiznal ve středu při zahájení hlavního líčení před trestním senátem táborské pobočky českobudějovického krajského soudu.

Článek

"Jsem na tom psychicky velice špatně," vysvětlil obžalovaný, proč soudu předal svoji výpověď písemně. Na následné otázky přesto odpovídal a v podstatě zopakoval obsah všech sedmi stránek.

Zastřelil syna i bývalou manželku

Vraždám měly údajně předcházet dlouhodobé rozepře s nevlastním synem Michalem, který měl rodinu rozeštvat a donutit matku, aby se s Mikolczem rozvedla. Problémy vyvrcholily 14. března, kdy Mikolcze Michal ohrožoval pistolí. Při přetahování o zbraň prý padly první výstřely.

Následně Mikolcz vytáhl vlastní nelegálně drženou pistoli a znovu vystřelil proti bezvládnému tělu. Na hlavě mladého muže nalezli lékaři dva zásahy. Každý z jiné zbraně. Poté Mikolcz vystoupil do prvního patra rodinného domu a třemi ranami do hlavy usmrtil v ložnici i svoji bývalou manželku.

Otrávil se léky

"Nechápu, proč jsem ublížil někomu, kdo pro mě byl smyslem života," řekl soudu Mikolcz. Ten hned po činu nasedl do auta a odjel do jednoho českobudějovického penzionu, kde údajně pronajal pokoj pro svého vlastního syna, který měl pro něho přijet z Polska. "Seděl jsem tam a přemýšlel, co se stalo. Pak jsem si vzal prášky. Pak už si nic nepamatuji, probudil jsem se až v nemocnici," dodal.

Mrtvá těla objevili policisté v rodinném domě v Křemži krátce po vraždě. Na místo je přivolal kolega zavražděného muže. Mikolcze, který byl hned od počátku hlavním podezřelým, našli policisté v už zmíněném penzionu o den později a s otravou léky jej předali do péče lékařů. Soud pokračuje výslechy svědků a znalců. Rozsudek by měl padnout ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám