Hlavní obsah

Dvojnásobný vrah dostal trest 25 let

Právo, Rudolf Prchal
ÚSTÍ NAD LABEM

K souhrnnému výjimečnému trestu 25 let ve věznici se zvýšenou ostrahou ve středu odsoudil ústecký krajský soud 28letého Michala Zalewskiho. Ten si již ve Valdicích odpykává osmnáctiletý trest za brutální vraždu 55letého mosteckého podnikatele z března 2001. Toho se spolupachateli hodil do betonové kanalizační skruže v Horním Jiřetíně. V červenci téhož roku ubil kovovou baseballovou pálkou i svého 39letého otčíma.

Článek

Zavražděný muž byl nalezen až v listopadu na skládce odpadů pod mosteckým závodištěm ve Velebudicích. Podsaditý, menší a dohola ostříhaný Zalewski s pobledlou tváří bez výrazu po vynesení verdiktu ani nevyužil možnosti konzultace se svojí obhájkyní a sám soudu okamžitě oznámil, stejně jako státní zástupkyně, že si ponechává čas na rozmyšlenou.

Šlo o peníze a byt

"Soud má za to, že motivem tohoto činu byla ziskuchtivost, snaha získat nemalé finanční prostředky a také byt oběti," konstatovala ve středu předsedkyně senátu Kamila Krejcarová. Zároveň uvedla, že smrtící údery byly vedeny silou velké intenzity.

Při odůvodnění rozsudku soudkyně řekla, že podle znalkyně v oboru psychologie Zalewski netrpí žádnou duševní poruchou a není závislý na drogách. Prognóza jeho nápravy je podle ní velmi nepříznivá, blíží se k rovině hypotézy. "Také s přihlédnutím k předcházející majetkové trestné činnosti odsouzeného soud uložil trest až na samé hranici možností," dodala Krejcarová.

Odsouzený svoji vinu popírá

V průběhu hlavního líčení Zalewski popřel, že by někdy na skládce byl, natož aby svého otčíma zavraždil. "Láďa nebo táta, jak jsem mu říkal, byl epileptik a často jsem ho ošetřoval," bránil se před soudem.

Korunní svědek a Zalewskiho komplic z první vraždy, Stanislav Mordych, ale před senátem prohlásil: "Seděl jsem v autě a viděl jsem to v zrcátku. Pak hodil pálku do kufru a nařídil mi, abych jel," potvrdil Mordych, který odsouzeného a jeho oběť na skládku dovezl.

Reklama

Související témata:

Související články

Za vraždu podnikatele padly vysoké tresty

Pražský vrchní soud poslal v úterý Jana Lukáče a Michala Zalewskiho na 18 let do vězení za surovou vraždu pětapadesátiletého podnikatele z Mostecka. Třetímu...

Výběr článků

Načítám