Hlavní obsah

Za brutální vraždu potvrdil vrchní soud sedmiletý trest

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

K výjimečnému sedmiletému trestu odsoudil v úterý Vrchní soud v Olomouci mladistvého násilníka za vraždu pětapadesátiletého muže z Třince. Potvrdil tak květnový verdikt Krajského soudu v Ostravě. Proti tomu se vrah a jeho rodiče odvolali. Brutální čin měl mladík spáchat společně s dítětem mladším patnácti let v nočních hodinách loni v prosinci v Třinci.

Článek

Stalo se tak po předchozí konzumaci alkoholu a hádce s napadeným mužem. Útočník musel vědět, že starší muž je silně podnapilý, bez možnosti se účinněji bránit. Obžalovaný nešťastníka nejprve kopl do hrudníku, následně do břicha. Pak mu podrazil nohy a když ležel na zemi, společně se svým nezletilým komplicem se v útoku střídali. Muže kopali do horní části těla, skákali mu na hlavu a bili jej pěstmi. Tím mu způsobili smrtelná zranění, kterým na místě podlehl.

Smrtelná zranění mělo způsobit dítě

U vrchního soudu se obžalovaný mladík domáhal zrušení rozsudku a vrácení věci krajskému soudu s tím, že napadený muž incident vyvolal a napadl ho jako první. Tvrdil, že muže kopl v sebeobraně. Argumentoval i tím, že smrtelná zranění nezpůsobil poškozenému on, ale nezletilé dítě, které to ve své výpovědi potvrdilo.

Jeho jednání prý mělo být kvalifikováno nanejvýš jako ublížení na zdraví s následkem smrti, jelikož neměl v úmyslu poškozeného usmrtit. Pokud by odvolací soud setrval na názoru, že se jedná o provinění vraždy, namítal, že mu byl uložen příliš přísný trest. Krajský soud podle něj nezohlednil dostatečně, že sám byl pod vlivem alkoholu, v minulosti se nedopustil násilné trestné činnosti a přiznal se. Jeho lítost prý nebyla pouze formální.

Olomoucký vrchní soud však jeho obhajobu neakceptoval. "Krajský soud správně posoudil skutkový děj a stejně tak stanovil i právní kvalifikaci. Rozsudek zcela odpovídá závažnosti činu a s ohledem na brutální provedení," řekl Právu mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám