Hlavní obsah

Česko zřejmě čeká další vlna bankovních podvodů

Právo, Patrik Biskup

České bankovnictví bude muset zřejmě čelit další vlně podvodů. Zahraniční hackeři se opět pokoušejí získat v zemi spojence pro bankovní kriminalitu. V noci z pátku na sobotu se začala v e-mailových schránkách českých uživatelů internetu objevovat zpráva nabízející práci se slušným výdělkem.

Článek

Tento e-mail má podle policie  velmi podobné formulace jako zprávy  z poloviny letošních prázdnin, prostřednictvím kterých cizinci najali v České republice bílé koně, přes jejichž bankovní účty převáděli do zahraničí podvodně získané peníze.

Mezi poškozenými byli někteří klienti Komerční banky, kterým podvodníci vykradli účty přes internetové bankovnictví. "Znění aktuálního e-mailu  je až na malé detaily stejné jako předchozí zprávy. V podstatě jde o to, že odesílatel hledá někoho , kdo má bankovní účet v ČR a pohotově z něho může došlé peníze vybrat a převést jiným způsobem do zahraničí," řekl policejní ředitel okresu Plzeň-jih Jiří Tyc, jehož podřízení letos v létě jako první v republice takový případ rozpracovali a předali pražským kolegům. Podle osloveného experta na počítačovou bezpečnost Jiřího Nápravníka je záplava těchto lákavých e-mailových zpráv jasným signálem, že zahraniční podvodníci chystají další útok na české banky a připravují síť bílých koní, kteří jim pomohou peníze rychle převést do zahraničí.

E-mail prý přišel z Jižní Ameriky

V e-mailu, který přišel přes server v Jižní Americe,  je uveden jako odesílatel  Althea a  v kolonce předmětu zprávy je napsáno Volná manažerská místa. Samotná zpráva obsahuje  požadavky na uchazeče o práci a odkaz na webové stránky společnosti Ship It, Inc. Ty jsou podle zjištění Práva registrované pro čínskou firmu a na nich je možné vyplnit přihlášku.  

Podmínkou pro získání práce je věk více než 21let, dobré ovládání počítače a  internetu. Zájemce  musí vlastnit  bankovní účet pro přijetí plateb či  pohotově a odpovědně reagovat na požadavky a být schopen telefonovat v angličtině. Tito lidé pak  fungují jako bílí koně. Jakmile dostanou informaci, že na jejich účet přišly peníze, v přesně stanovený čas si je pak jdou vyzvednout v hotovosti na přepážku. Podle dalších instrukcí organizátorů vybrané peníze uloží na konkrétní účty v cizině, kde je okamžitě vybírají další lidé. U bílých koní ale stopa policie zatím končí. Oni ani nevědí, že dělají něco nezákonného. Odpověděli na inzerát, který jim sliboval provizi za to, že z účtu peníze vyzvednou a pošlou dál.

České peněžní ústavy po prvních odhalených podvodech letos v létě zesílily bezpečnostní opatření právě v oblasti internetového bankovnictví. Například Komerční banka zavedla nový způsob autorizace aktivních operací prováděných přes internetové bankovnictví. Na svůj web umístila souhrnný přehled informací o tom, jak se bránit různým typům podvodů a snahám o zneužití údajů klienta. Zveřejnila desatero zásad, jak zacházet se svým účtem na internetu a čeho se vyvarovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám