Hlavní obsah

Verdikt nad Kořistkou vynese soud příští pondělí

– OSTRAVA
Právo, Aleš Honus

Dlouho očekávané rozhodnutí o tom, zda se bývalý poslanec Zdeněk Kořistka (US-DEU) bude muset omluvit a zaplatit lobbistovi Janu Večerkovi a asistentovi předsedy vlády Marku Dalíkovi požadované odškodné v celkové výši milión korun, vynese ostravský krajský soud v pondělí 9. října.

Článek

Uzavření žaloby Dalíka a Večerka na Kořistku se sice očekávalo už toto pondělí, ale protože výslechy posledních dvou svědkyň a poté závěrečné návrhy advokátů se protáhly do odpoledních hodin, padne první soudní rozhodnutí v jedné z největších polistopadových afér až za týden. Soud v pondělí vyslechl poslední dvě předvolané svědkyně, Radku Ondříškovou a Šárku Froňkovu.

Mladé ženy, společné známé všech aktérů, ale u soudu stále opakovaly že si už na nic nepamatují. Podle Kořistky však policejní vyšetřování ukázalo pravý opak. "Z odposlechů vyplývá, že byly o obsahu schůzky informovány, a proto byly zastrašovány. Pokud nyní tvrdí, že si na nic nepamatují, nemluví pravdu, a nelze se jim divit," řekl Kořistka.

Soud už dříve rozhodl, že odposlechy pořízené policií nelze v civilním sporu použít. Bylo by to možné pouze za souhlasu jejích aktérů. Ondříšková i Froňková takovou možnost odmítly. Kořistka i přes hrozbu vysokého odškodnění odmítl už při zahájení soudního projednávání přistoupit na smír a dodnes trvá na tom, že mu Dalík s Večerkem před dvěma lety v ostravské kavárně nabízeli deset miliónů korun a post velvyslance v Bulharsku, pokud nepodpoří vládu Stanislava Grosse. Oba byli sice tehdy policií obviněni, za několik týdnů ale jiný státní zástupce jejich stíhání pro nedostatek důkazů zastavil.

U pondělního soudu Kořistka zdůraznil, že zveřejnění informace o údajném pokusu o podplacení aktivně nevyvolal. "Volal mi novinář z MF Dnes s tím, že je informován o inkriminované schůzce. Dvakrát jsem mu zalhal, že žádná schůzka nebyla, když ale dotazy byly stále agresivnější, stál jsem před rozhodnutím, zda zalhat i potřetí, nebo říct pravdu. Nakonec jsem odpověděl pravdivě s ujištěním, že to nebude zveřejněno, a on svůj slib nedodržel," připomněl Kořistka samotný počátek celé mediální aféry.

Reklama

Výběr článků

Načítám