Hlavní obsah

Zámeček Diváky spadl, policisté stíhají vlastníky

– BŘECLAV
Právo, Milan Vojtek

Vize o změně zámečku v Divákách na Břeclavsku v domov pro válečné veterány dostala pořádnou trhlinu. Část zámečku totiž nedávno spadla. Pozadí majetkových změn památky šetří policie.

Článek

Zámeček letos od kraje koupila soukromá podnikatelka Soňa Weinbrennerová. S novináři ani obyvateli Divák nekomunikuje, lidé ji znají nanejvýš jako stín za oknem auta s ozbrojenými tělesnými strážci . Novému osazenstvu zámku s polovojenskou ochrankou nepřišli na chuť.

V polovině srpna spadla část zámku. Poškozené křídlo prý nespadlo najednou, ale v několika etapách. Pokaždé v noci. Lidé se domnívají, že může jít o pojišťovací podvod.

"Na zámku došlo ke škodní události. Spadl tam strom, který stavbu poškodil. Momentálně jednáme s památkáři, jak situaci řešit," řekl Milan Švejda z právní kanceláře, která podnikatelku zastupuje. Právníkovo vysvětlení o příčině poškození stavby má slabiny.

Strom spadl na opačnou stranu

U zámku v místě poškození sice strom stál, ale jeho velikost nebyla zrovna úměrná rozsahu poškození a především, kmen stromu a zůstal nakloněný pryč od zámku. Kdyby jej měl poškodit, musel by se vzepřít gravitačním zákonům, zvednout se a následně přepadnout na zdi a střechu zámku.

Zničení části památky není jediný problém. Opravy se zjevně zastavily a Katastrální úřad v Hustopečích přerušil řízení o majetkových změnách v listu vlastnictví. Učinil tak na popud policie.

"Manžel paní Weinbrennerové je podezřelý ze závažné hospodářské trestné činnosti a jelikož zámeček spadá do společného jmění manželů, byl zajištěn pro účely trestního řízení. O jeho dalším osudu rozhodne soud," uvedla mluvčí finanční policie Naďa Očenášková. Zda zásah policie souvisí s pádem památky, neuvedla. Skutečností ale zůstává, že data pádu zdí se prakticky shodují s časem, kdy zmizel trestně stíhaný Michal Weinbrenner.

Prokletá památka

"Co to spadlo jsme jej neviděli. Ale protože u zámečku dali zákaz vstupu a areál hlídají, ani nevíme, co se tam všechno děje," řekl starosta Libor Veverka (ČSSD).

Divácký zámeček je jakoby prokletý. Když obec žádala kraj o bezúplatný převod za účelem vybudování domova důchodců, nenašel plán spřízněnou duši na krajském úřadě. Předjednané dotace na výstavbu se tak rozplynuly v jiných akcích a krajský radní Igor Poledňák mohl úspěšně lobbovat za prodej památky firmě Svitap. Méně úspěšné ale bylo další dění, Svitap následně od koupi odstoupil a zámek se jako bumerang vrátil představitelům kraje.

Nakonec se prodej podařil. Kraj nevyslyšel obavy obce, kde pro lidi majitelka s údajnými aktivitami v provozování nočních podniků neskýtala záruku důvěryhodnosti. Čas ukázal, že obavy lidí nebyly až tak plané. Výsledkem pokusů kraje je ještě více devastovaný zámeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám