Hlavní obsah

Uhodil manželku kladivem do hlavy, dostal deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský městský soud uložil ve středu zaměstnanci pohřební služby Františku Jelínkovi za pokus o vraždu manželky deset let vězení. Čtyřicetiletý muž podle rozsudku o dvanáct let starší ženu uhodil do hlavy kladivem s úmyslem ji usmrtit. Oběť neutrpěla vážné zranění jen náhodou, řekla předsedkyně senátu Jaroslava Lišková. Rozsudek zatím není pravomocný. Obžalovaný si ponechal lhůtu pro odvolání.

Článek

Podle soudního lékaře žena utrpěla tržnou ránu na hlavě a lehký otřes mozku. Zatímco obžalovaný tvrdí, že manželku uhodil dřevěným topůrkem, podle znalce byla rána způsobena spíš železnou částí kladiva. Život ženy přitom nebyl ohrožen, neboť v místě úderu byla silná kost. Soud neuznal argumenty obhajoby, podle nichž Jelínek jednal v afektu.

Motivem útoku měla být žádost o rozvod

Podle obžaloby byl motivem útoku rozvod, o který manželka požádala, protože nechtěla platit Jelínkovy dluhy. Žena, která stejně jako obžalovaný pracovala u pohřebního ústavu, prý před sňatkem netušila, že muž má statisícové dluhy.

Soud vyloučil k samostatnému řízení část obžaloby, podle níž Jelínek připravoval vraždu tím, že si od známého vyžádal cyankáli a pistoli. Se žádostí se na něj údajně obrátil krátce poté, co se dopustil na své ženě násilí.

Poslal SMS s žádostí o zbraň

Jeden ze svědků vypověděl, že byl u toho, když Jelínek požadoval po svém známém Martinu Zahradníkovi cyankáli, aby manželku odstranil. Další den mu prý poslal textovou zprávu se žádostí o zbraň. "Sežeň mi to, jak jsme se domluvili, nebo na jeden den pistoli s tlumičem. Čestně vrátím," psal prý známému, který pracoval pro službu, jež rozváží řidiče pod vlivem alkoholu. Ten však požadavek oznámil policii, která pak Jelínka zatkla.

Jelínek, který byl v minulosti podmíněné odsouzen kvůli zanedbání povinné výživy a finančním deliktům, tvrdil, že svou žádost o pistoli vyslovil "z legrace". Jed pak prý chtěl pro sebe, neboť měl v úmyslu spáchat sebevraždu. "Řekl, že má s manželkou rozpory a dá si s ní poslední kafíčko," uvedl svědek.

V dopisech vyhrožoval sebevraždou

Se svými sebevražednými sklony se Jelínek svěřil své bývalé milence Monice Zahradníkové. Několik dopisů jí napsal také z vězení. "Když Olinku ztratím, přísahám, že dobrovolně odejdu z tohoto světa," uvedl v jednom z nich. Svou přítelkyni také nabádal, aby se nestýkala se svým bývalým mužem, kterého označil za násilníka a surovce. Měl přitom za to, že jej Zahradník udal z pomsty za vztah s jeho bývalou ženou.

Své ženě Olze Jelínek po útoku napsal emotivní dopis na rozloučenou. "Stydím se a mám černé svědomí. Byli jsme nejkrásnější pár, jaký jsem kdy spatřil. Je mi moc líto, že jsem ti ublížil. Až budu umírat, budu myslet jen na tebe," uvedl.

Rozsudek, podle něhož by měl být umístěn do věznice s ostrahou, Jelínek přijal kroucením hlavy. Možnost ihned se odvolat však nevyužil. Podle soudkyně mu byl uložen trest na dolní hranici zákonné sazby. Státní zástupkyně žádala 12 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám