Hlavní obsah

Za ubodání muže dostal dvanáctiletý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

S dvanáctiletým trestem vězení, který by si měl odpykat ve věznici s ostrahou, odešel ve středu od Krajského soudu v Hradci Králové Jan Novotný (24) z Vrchlabí. Soudci jej uznali vinným z vraždy Jindřicha Urbance (54), jehož Novotný ubodal kuchyňským nožem letos v únoru ve Vrchlabí na Trutnovsku.

Článek

K vraždě došlo v Urbancově bytě, kde oba muži popíjeli. Došlo mezi nimi k hádce, která vyvrcholila tím, že Novotný podle rozsudku napadl invalidního důchodce Urbance nožem. V těle oběti lékaři nalezli osm bodných ran, z nichž minimálně dvě byly smrtelné. "Poškozený zemřel na rozsáhlé vnitřní krvácení a nezachránila by jej ani rychlá lékařská pomoc," sdělil soudní lékař Petr Hejna.

Novotný se k činu v přípravném řízení přiznal, při hlavním líčení však přišel s verzí, podle níž Urbance zabil někdo jiný, zatímco on spal v křesle. "Probudil jsem se a zjistil jsem, že pan Urbanec leží na podlaze v ložnici a z krku mu trčí nůž," tvrdil soudu.

Na nespolehlivosti první Novotného výpovědi postavil jeho obhájce Milan Jelínek svou závěrečnou řeč. Připomněl, že v bytě byly nalezeny stopy ve formě cigaretových nedopalků, které naznačovaly, že na místě činu mohl být ještě někdo jiný. Zmínil i skutečnost, že na rukojeti vražedného nože nebyly nalezeny otisky obžalovaného. "Pokud tam skutečně byl ještě někdo jiný, mohl se s poškozeným dostat do konfliktu. Vzbuzuje to pochybnosti, proto nemohu souhlasit, aby byl obžalovaný odsouzen za vraždu," řekl Jelínek.

Předseda soudního senátu Petr Mráka jeho argumenty odmítl. "Soud si jen velmi těžko dokáže představit, že někdo přijde do bytu pana Urbance, najde tam v křesle spícího Novotného, v obývacím pokoji si zakouří a pak vezme nůž a majitele bytu zavraždí. Postrádáme motiv k takovému jednání, z bytu se například nic neztratilo," poznamenal Mráka. "Otisky na noži se našly, ale byly vyhodnoceny jako neupotřebitelné," dodal.

Jako klíčovou skutečnost při rozhodování o vině soud vyhodnotil to, že Novotný se policistům k vraždě přiznal okamžitě po zadržení a zároveň uvedl takové podrobnosti, které nemohl znát nikdo jiný než skutečný pachatel. "Po sdělení obvinění je zopakoval a podobné to bylo i při vyšetřovacím pokusu na místě činu," prohlásil Mráka.

Rozsudek není pravomocný. Zatímco státní zástupce Milan Vacek se práva na odvolání vzdal, obžalovaný si ponechal lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám