Hlavní obsah

Policistům se k vraždě přiznal, ale u soudu zapírá

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Čtyřiadvacetiletý Jan Novotný z Vrchlabí na Trutnovsku čelí od úterý před senátem Krajského soudu v Hradci Králové obžalobě z vraždy. Žalobce Milan Vacek je přesvědčen, že letos 4. února v noci ubodal po předchozí hádce čtyřiapadesátiletého Jindřicha Urbance v jeho vrchlabském bytě. Za vraždu mu hrozí až patnáctiletý trest.

Článek

Novotný překvapil soud tím, že ačkoliv po celou dobu přípravného řízení čin nezapíral a s kriminalisty spolupracoval při objasňování podrobností, při slyšení před senátem přišel s jinou verzí.

Tělo našla manželka zavražděného

"V restauraci si ke mně přisedl neznámý pán. Dali jsme se do řeči a on mě později pozval k sobě domů na panáka. V jeho bytě jsme popíjeli a já jsem asi v půl jedenácté večer usnul v křesle. Probudil jsem se asi za dvě hodiny a zjistil jsem, že pan Urbanec leží na podlaze v ložnici a z krku mu trčí nůž. Byl jsem opilý a vystresovaný, měl jsem strach a tak jsem odešel domů," řekl před soudem.

Před odchodem vytřel podlahu

Tělo oběti našla Urbancova manželka, když se ráno vrátila z noční směny. "Manžel ležel v ložnici a v klíně mu ležel náš jezevčík," uvedla. V mužově těle našel soudní lékař osm bodných ran. "Zatímco jsem spal, mohl do bytu vniknout někdo jiný," nabídl soudcům své vysvětlení Novotný. Připustil ale, že před odchodem z Urbancova bytu se tam snažil vytřít podlahu.

Čin se mu vrací ve snech

Novotného zatkli policisté pár hodin po činu a obvinili jej z vraždy. Své tehdejší přiznání nyní vysvětluje tím, že byl ve stresu, nevěděl, co říká a prý se tehdy domníval, že je pachatelem. Dva týdny po činu napsal vyšetřovateli dopis, v němž sám sebe označuje za zrůdu.

"Stalo se to mojí vinou, do konce života budu mít výčitky svědomí. Vrací se mi to ve snech a nemůžu spát. Jsem hroznej člověk," citoval předseda soudního senátu Petr Mráka z dopisu. "Nevím proč jsem to napsal, asi jsem byl stresovaný z pobytu ve vazbě," řekl v úterý Novotný.

Státní zástupce Vacek považuje Novotného současné zapírání za účelové. "Soud by mu neměl uvěřit. Řada důkazů svědčí o vině obžalovaného, například nalezené krevní stopy na jeho oděvu," řekl. Mráka předpokládá, že rozsudek vyhlásí ve středu. Novotnému hrozí až patnáctiletý trest odnětí svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám