Hlavní obsah

Řidič náklaďáku zabil hokejistu, odpyká si 4,5 roku

MLADÁ BOLESLAV

Okresní soud v Mladé Boleslav poslal v úterý na 4,5 roku do vězení řidiče nákladního vozu Josefa Prskavce, který v lednu jízdou v protisměru po dálnici zavinil smrt dvaatřicetiletého hokejisty Jana Base. Při nehodě se další dva lidé zranili těžce a jeden lehce. Proti rozsudku se nikdo odvolávat nebudou.

Článek

"Mohlo se to stát i více lidem, měl dostat víc, měl dostat přísnější trest," řekl po vynesení rozsudku Jan Vondrlík, který jel s hokejistou v době nehody v autě. Dva měsíce strávil v nemocnici s protrženou slezinou, dosud má problémy s plícemi, bolí ho krk i noha. Také sestra oběti Jitka Basová prohlásila, že trest měl být pro Prskavce mnohem přísnější, i když nakonec dostal víc, než pozůstalí čekali.

Pachatel po krátkém zaškolení a projetí trasy začal pracovat sám. Když jel stanovenou trasu podruhé, správný sjezd z dálnice minul a na dalším sjezdu objel ostrůvek, přímo na rychlostní komunikaci se otočil a v protisměru se hodlal vrátit k místu, kde měl správně odbočovat. Po čtyřech kilometrech jízdy se střetl s protijedoucím osobním vozem, ve kterém jel mladoboleslavský hokejista Bas s třemi kamarády. Bas na místě zemřel, všichni ostatní v osobním voze se zranili.

Basová zdůraznila, že Prskavec nemohl přehlédnout na dálničním sjezdu přikázaný směr jízdy: "Nepochopím, jak se mohl otočit. Seděl ve velkém autě, seděl vysoko nad vozovkou, viděl velice dobře dopředu, viděl velice dopředu po své pravé straně dva pruhy, které jedou souběžně s ním. Z toho já si myslím, že ten člověk to udělal opravdu vědomě."

Prskavec svůj čin vysvětloval tím, že byl v práci první den, tlačil jej čas, aby stačil vše odvézt a zazmatkoval. Během líčení vyšlo najevo, že Prskavec získal řidičský průkaz na nákladní automobil v roce 1980, najezdil ovšem pouze asi 200 kilometrů s nákladním autem dobrovolných hasičů a po dálnici jel v den nehody poprvé v životě.

Reklama

Výběr článků

Načítám