Hlavní obsah

Berdychovce irský soud nepropustil

Právo, apd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Irský soud zamítl stížnost berdychovců Tomáše Půty a Maroše Šuleje proti zadržení irskou policií a umístění do vydávací vazby v polovině srpna. Soud nedovolil, aby byli na kauci propuštěni. Rozhodl tak díky svědectví pražského policisty z odboru pro odhalování závažné obecné kriminality (OZOK) Tomáši Gregorovi.

Článek

"Vypovídal jsem v této věci před irským soudem 5. září. Byl jsem zproštěn mlčenlivosti, a tak jsem mohl českou žádost o vydání podpořit důkazy. Myslím, že byly pádné, protože díky předloženým důkazům soud Půtovi a Šulejovi stížnosti a návrhy na kauci zamítl. Irský soud zahájí další jednání v říjnu. Bude rozhodovat o vydání Půty a Šuleje do České republiky," řekl Právu Gregor.

Šéf oddělení OZOK a Gregorův nadřízený Miloslav Plechatý doplnil, že Gregora v Irsku doprovázel vysoký důstojník Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který pokračuje v odhalování trestné činnosti gangu okolo Davida Berdycha. "Gregor na gangu pracuje už několik let, ale součinnost s uvedeným důstojníkem byla nutná," řekl Plechatý.

Gregor vystupuje jako svědek i v procesu proti Berdychovi a 35 spoluobžalovaným, který vede středočeský soudce Petr Franc. Byl už v tomto procesu podroben devítihodinovému výslechu v líčení vedeném s vyloučením veřejnosti. Jeho výpověď se týkala i bývalých kolegů Josefa Opavy, Petra Koňaříka a Jiřího Žofčína, kteří jsou ve Francem řízeném procesu také mezi obžalovanými.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám