Hlavní obsah

Šílený střelec Slíva zabíjel zcela chladnokrevně

– HAVÍŘOV
Právo, Radim Kijonka

Osmačtyřicetiletý Pavel Slíva zavraždil advokátku i náměstka havířovské primátorky naprosto chladnokrevně. Jednu ránu totiž u svých obětí namířil na srdce a druhou do hlavy. Ty neměly šanci přežít.

Článek

Ukazují to dosavadní výsledky vyšetřování tragédie, která se v pondělí odehrála na Ostravsku. Podle policie střílel Slíva z legálně držené pistole CZ vzor 75 Compact ráže 9. "Jednu ránu směřoval na pravou stranu hrudníku a druhou do hlavy. Do náměstka vypálil ještě třetí ránu, která šla do břicha," popsal zdroj blízký vyšetřování. Průběh obou vražd je podle vyšetřovatelů jasný.

Zřejmě posledním, kdo se Slívou mluvil před tím, než zabil náměstka primátorky Martina Balšána, byl mluvčí magistrátu Ivan Trnka. Slíva ho žádal, aby mohl na zasedání vystoupit. "Mluvil klidně, nešlo na něm poznat, že za pět minut někoho zabije," vylíčil chování vraha Trnka. Než stačil vystoupení na zastupitelstvu domluvit, tak si to Slíva namířil do zákulisí za náměstkem, který si vyšel na chodbu vyřídit telefonát své ženy.

Manželka slyšela vraždu v přímém přenosu

Ta zřejmě dopředu tušila, že její muž je ve velkém nebezpečí. Proto mu na jednání zastupitelstva volala. Nestihla ho ale včas varovat. Zrovna když s ním mluvila, vrah začal do jejího muže pálit. "Věděli jsme, že se Slíva po vraždě advokátky v Ostravě pohybuje ve Škodě Octavii a je ozbrojený. Proto se dělala bezpečnostní opatření. Předpokládali jsme, že by mohl jet do havířovských technických služeb. Proto jsme tam okamžitě poslali policisty v neprůstřelných vestách," uvedl policejní zdroj.

Právě v technických službách manželka náměstka pracovala a když viděla, co se u nich děje, tak svému muži zřejmě volala. Ve chvíli, kdy telefonoval se svou ženou, přistoupil k Balšánovi šílený střelec Slíva a chtěl s ním mluvit. Náměstek ho ale údajně okřikl, ať ho neobtěžuje, že má soukromý hovor. Poté začal Slíva do něho střílet. "Jeho manželka musela přes telefon všechno slyšet.

Okamžitě pak jela na zastupitelstvo. Tam se zhroutila, nemohli jsme ji ani vyslechnout," vylíčil zdroj blízký vyšetřování.

Jeden ze sousedů, který dříve bydlel vedle zabijáka Slívy v Havířově-Šumbarku, ho popsal jako klidného chlapíka. "Často jsme k němu chodili na zahradu. Byl úplně v klidu," vylíčil povahu Slívy starší muž.

Magistrát je v černém

Na havířovském magistrátu nyní vlaje černá vlajka, ve vestibulu je vyvěšena fotografie náměstka. "Nálada je ponurá, každého se to dotklo. Je to velká tragédie," konstatoval rezignovaným hlasem mluvčí radnice Trnka.

Reklama

Výběr článků

Načítám