Hlavní obsah

Krejčířova žena je obžalovaná z podílnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zastupitelství v úterý poslalo k soudu případ manželky uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Kateřina Krejčířová je stíhaná od loňského července. Původní obvinění z praní manželových špinavých peněz bylo před časem změněno na trestný čin podílnictví. Podle státního zástupce Ondřeje Šmelhause obžalobu v úterý obdržel Okresní soud pro Prahu - západ.

Článek

Policie nejdřív Krejčířovou vinila z toho, že umožnila manželovi zastřít pochybný původ jeho peněz a nákupem a dalšími investicemi do rozsáhlé nemovitosti v Černošicích u Prahy prý několik let legalizovala výnosy z manželovy trestné činnosti.

Podle státního zástupce ale počínání Krejčířové lépe vystihuje trestný čin podílnictví. Toho se podle zákona dopouští ten, kdo ukryje, nebo na sebe či jiného převede či užívá věc, jež byla získána trestným činem, který spáchala jiná osoba. Obviněné muselo být jasné, že peníze investované do nemovitosti, které dostávala od manžela, pocházejí z trestné činnosti, míní žalobce.

Za podílnictví hrozí až osm let za mřížemi

Krejčířová žije s rodinou na Seychelských ostrovech, od dubna je stíhána jako uprchlá. Za podílnictví jí hrozí dva roky až osm let vězení. Jde o stejnou trestní sazbu, která jí hrozila i při předchozím stíhání za praní špinavých peněz.

Jako uprchlý je stíhán i Krejčíř, který je v České republice obviněn za rozsáhlou majetkovou i násilnou trestnou činnost. Většina jeho stíhání se točí kolem třímiliardového celního dluhu za dovoz ropných produktů a pokus o komplikovaný podvod na státním podniku Čepro. Ostravský krajský soud přitom nedávno vyměřil Krejčířovi první nepodmíněný trest - za údajný podvod z roku 1996 má jít podle tisku na 6,5 roku do vězení a má zaplatit třímiliónovou pokutu. Verdikt není pravomocný.

Krejčíř loni v červnu utekl policistům při domovní prohlídce v luxusní černošické vile a zmizel do ciziny. Jeho manželka pak i se synem odcestovala na zahraniční dovolenou, v Dubaji se setkali s Krejčířem a odletěli na Seychelské ostrovy. Všichni tři mají už devět let tamní občanství, a zřejmě tak přišli o české.

Státní zastupitelství Krejčířové již dříve kvůli stíhání obstavilo černošickou vilu, jejíž cenu policie odhaduje na 130 miliónů korun. Rozhodnutí potvrdil i soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám