Hlavní obsah

Mladíci za pokus vraždy bezdomovců vyfasovali celkem 38 let

Právo, Petr Marek
OLOMOUC

Celkem 38 let vězení vyfasovala v pondělí u Vrchního soudu (VS) v Olomouci trojice mladíků z Opavy za pokus vraždy dvou bezdomovců. Lukáš Glovčík (21) a Aleš Sedl (21) dostali třináctileté tresty, Petr Šober (21) o jeden rok nižší. VS tak potvrdil verdikt Krajského soudu v Ostravě z letošního 20. března, proti kterému se všichni obžalovaní odvolali.

Článek

Brutální čin se stal loni 23. května v pozdních nočních hodinách v Opavě v areálu nákladového nádraží Českých drah, kde obžalovaní po požití alkoholických nápojů postupně napadli dva bezdomovce ve věku 49, resp. 38 let. Ti, jak vyplynulo u soudu, byli rovněž těžce opilí a tedy nebyli schopni se účinně bránit.

Útočníci je napadli tak, že po nich nejprve házeli připravené dlažební kostky a dlaždice, následně je kopali do celého těla a do hlavy a snožmo na ně i skočili, přičemž staršího takto postupně napadli dvakrát krátce po sobě a v druhém případě jej navíc udeřili dřevěným kůlem o délce cca dvou metrů do oblasti krku a hlavy. V důsledku jednání obžalovaných nešťastníci utrpěli rozsáhlá zranění, kterým starší na místě krátce na to podlehl. Mladší podle znalců nezemřel pouze díky shodě šťastných náhod.

Obžalovaní se snažili trestu uniknout

U VS se všichni obžalovaní domáhali překvalifikování činu na ublížení na zdraví a tím i nižšího trestu. Šober ve svém odvolání namítal, že KS nezvážil řádně všechny okolnosti případu, když provedeným dokazováním nebylo prokázáno, že by byl srozuměn se smrtelným následkem u poškozených, když právě on oba poškozené otočil na bok, aby mohli lépe dýchat. Rozhodně popřel, že by všichni obžalovaní měli v úmyslu bezdomovce usmrtit.

Glovčík poukazoval na to, že ani znalecký posudek z oboru soudního lékařství neobjasňuje, zda ke smrtelnému poranění jednoho z poškozených nemohlo dojít pádem a nárazem hlavy na schod. Sedl se pak hájil tím, že obžalovaní nebyli předem domluveni a neměli v úmyslu zabít. Rovněž pak poukázal na závěry stejného znaleckého posudku.

Vrchní soud však jejich argumenty neakceptoval. "Odvolání všech tří jsme zamítli jako nedůvodné. Naopak, s ohledem na způsob napadení, brutalitu a i minulost obžalovaných, všichni již byli trestáni pro násilnou trestnou činnost, tresty považujeme za mírné. Protože však státní zástupce odvolání v jejich neprospěch nepodal, nemohli jsme přitvrdit," řekl Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Reklama

Související články

Trojice mladíků měla v Opavě ubít muže

Tři mladíky z Opavska podezírá policie z toho, že v pondělí v noci brutálně napadli dva muže. Bezvládná zakrvácená těla ve Skladištní ulici v Opavě objevili...

Mladíci ani neví, proč umlátili bezdomovce

Tři mladíci ve věku 20 až 21 let, kteří loni v květnu na odlehlém místě v areálu vlakového nádraží Opava-východ umlátili dlažebními kostkami bezdomovce a jeho...

Výběr článků

Načítám