Hlavní obsah

Farář dostal za zpronevěru podmíněný trest

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

S pravomocně potvrzeným cejchem zloděje a s neskrývaným smutkem opouštěl ve čtvrtek budovu ostravského krajského soudu farář Petr Chovanec. Po deseti letech od rozkradení kostele v Dětřichovicích na Bruntálsku, který tehdy patřil pod jeho správu, si farář vyslechl pravomocný trest. Za zpronevěru dostal dva roky vězení s podmíněným odkladem na tři roky a čtyři měsíce.

Článek

Rozsudek se týká vzácného zvonu z roku 1564 s hodnotou vyčíslenou na dva milióny korun, který farář prodal za nepatrný zlomek hodnoty překupníkům. Proti trestu se už farář nemůže odvolat, jeho soudní patálie však budou pokračovat. Jeden z bodů obžaloby, zahrnující rozkradení dalších věcí z kostela totiž senát vrátil k novému projednání Okresnímu soudu v Bruntále.

Žádnou památku se najít nepodařilo

Dalším sedmi zlodějům a překupníkům vyměřil soud ve čtvrtek podmíněné tresty s výjimkou dvou zlodějů, které potrestal nepodmíněnými tresty ve výši 2 a 2,5 roku. Chovanec a dalších devět lidí byli kvůli vydrancování zanedbaného kostela v letech 1996-1997 odsouzeni už dvakrát, čtvrteční rozsudek je ale první pravomocný.

Žádnou z památek, které zřejmě skončily v zahraničí, se nepodařilo nalézt. Farář cennosti podle rozsudku prodal za symbolické částky překupníkům bez vědomí biskupství. Původně Chovanec dostal za celou obžalobu šest let vězení nepodmíněně. Poté, co se dvakrát odvolal, dosáhl nyní částečného zmírnění verdiktu. Část obžaloby však bude projednávána znovu a Chovance potom čeká souhrnný trest, který může být znovu nepodmíněný.

Podepsal zmanipulované povolení

Mezi pravomocně odsouzenými kvůli vydrancovanému kostelu je už dva roky i bývalý ředitel Památkového ústavu Ostrava Jiří Gwuzd, který vyvázl s tříletým podmíněným trestem za zneužití pravomoci veřejného činitele. Proti trestu se neodvolal.

V roce 2000 Gwuzd podepsal zmanipulované povolení k vývozu ukradeného zvonu do zahraničí, které mu předložila jeho podřízená Šárka Fidrichová na podnět jednoho z odsouzených překupníků. Mladá historička umění původně dostala tři roky nepodmíněně, ve čtvrtek jí soud po letech zprostil obžaloby. "Hrubým způsobem porušila své povinnosti, ale její jednání nelze hodnotit jako trestný čin," uvedla soudkyně.

Podle obhájce je trest nespravedlivý

Odsouzený farář dnes působí v Michálkovicích u Ostravy. U soudu přiznal své pochybení, odmítá ale, že by chtěl církev okrást. "Církevní památky jsou mi svaté, považuji je za nedotknutelné," řekl před soudem. Při svém odchodu se odmítl s novináři bavit. "Ten případ ještě neskončil," řekl pouze. "Trest je nespravedlivý," řekl jeho obhájce.

Církev zatím neví, jak bude případ odsouzeného faráře řešit. "Znamená to pro nás v každém případě velké pohoršení," řekl mluvčí biskupství ostravsko-opavského Pavel Siuda.

"Nelze vůbec předvídat, jak se biskup zachová, zatím jsme něco podobného nezažili," dodal Siuda, který nezná žádný další případ, kdy byl farář odsouzen za úmyslný zločin. "Vím o případech dopravních nehod, kde byly dokonce i oběti na životech, ale na odsouzení pro úmyslný trestný čin si opravdu nevzpomenu," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám