Hlavní obsah

Bodový systém pro řidiče bude možná měkčí

Právo, Martin Procházka
PRAHA

Vláda ve středu doporučila změnu bodového systému pro řidiče a doporučila Sněmovně projednat a schválit novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, i když k ní má řadu připomínek. Ministr dopravy Aleš Řebíček má připomínky k novele shrnout a zpracovat tak, aby mohly být předloženy v některém z poslaneckých návrhů na změnu novely.

Článek

Poslanci ODS v novele navrhují zvednout hranici 12 trestných bodů pro řidiče na 18. Tvrdí, že současný systém je příliš přísný a poskytuje prostor pro korupci a šikanu. Novelu by mohla Sněmovna projednávat na některé z podzimních schůzí. Její účinnost je navržena dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Občanští demokraté kritizovali zavedení bodového systému hodnocení dopravních přestupků řidičů již při jeho schvalování v obou parlamentních komorách v loňském roce. Zvýšení hranice bodů z 12 na 18 již tehdy navrhoval senátor ODS Jaroslav Kubera. Senátoři se přitom chystají, že zákon o provozu na pozemních komunikacích budou novelizovat rozsáhleji.

Některé přestupky mají být bez bodů

Poslanci ODS v novele také navrhují vypustit část bodově ohodnocených přestupků, a to takových, které podle nich nemají pro bezpečnost provozu na pozemních komunikacích zásadní význam, případně jejichž spáchání je hůře prokazatelné a následně obtížně přezkoumatelné. Zrušena by podle nich měla být také spodní hranice pokut.

Zavedení bodového systému a změny v silničních pravidlech sice politici a veřejnost kritizují, faktem nicméně je, že zákon přinesl od 1. července výrazné snížení počtu nehod i jejich tragických následků. Řidiči si dávají větší pozor především na dodržování maximální povolené rychlosti, ale i na další přestupky, za které by mohli dostat mnohem vyšší pokuty než v minulosti a navíc také obdržet trestné body.

Novela ale přinesla i problémy, například úředníkům kvůli vyššímu počtu správních řízení a řidičům kvůli čekání na úřadech.

Za změnu zákona se staví také elektronická petice, kterou podepsalo více než 10 tisíc občanů. Autorům petice vadí zejména údajné šikanování řidičů, které nová pravidla způsobila. Nový zákon je podle nich příliš tvrdý také pro chodce a cyklisty.

Bodový systém počítá s tím, že řidič, který dostane za přestupky 12 bodů, musí odevzdat řidičský průkaz a čeká jej přezkoušení. Dopady nového silničního zákona se již zabývala vláda. Většinově se shodla na tom, že je třeba nechat na posouzení zákona delší dobu, minimálně půl roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám