Hlavní obsah

Pitr v pátek do vězení nemusí, půjde jinam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podnikatel Tomáš Pitr, který byl pravomocně odsouzen k pětiletému vězení za daňové delikty z roku 1994, nemusí tento pátek nastoupit do věznice v Hradci Králové. Městský soud v Praze vyhověl jeho žádosti o změnu věznice, a určí mu proto nový termín nástupu.

Článek

"Informovala jsem hradeckou věznici, aby dokumenty poslala do pražské věznice na Pankráci," uvedla ve středu pracovnice soudu.

Nový termín se podnikatel dozví zřejmě v pátek 22. září, kdy má soud projednat jeho žádost o nový proces. Dozvědět by se měl zároveň, zda soudce vyhoví jeho prosbě o asi měsíční odklad nástupu trestu kvůli narození dítěte. Jinou věznici chtěl proto, že celá jeho rodina žije v Praze. Hradec Králové mu soud vybral podle trvalého bydliště ve Slatiňanech, kde se ale nezdržuje. Pitr již dříve uvedl, že je k nástupu do cely připraven.

Výzvu k nástupu trestu soud poslal i dalším Pitrovým spoluodsouzencům, všichni mají termín 15. září. Podnikatelé Miroslav Provod a majitel karlovarského golfového areálu Jiří Syrovátka si mají pětiletý trest odpykávat v pražské pankrácké věznici, uprchlý podnikatel Vratislav Romanovský, který dostal šest let, má nastoupit do cely v pražské Ruzyni.

Potvrzení o tom, že si obsílky vyzvedli, však soud zatím ani od nich nemá. Nejmírněji soudy potrestaly advokáta Milana Jungra, který dostal podmíněný trest. Pitr jako jediný zatím podal žádost o nový proces.

Pitr je spojován s potravinářskou firmou Setuza a je považován za jednoho z nejbohatších podnikatelů v zemi. Ve dvanáct let starém případu byl počátkem června s dalšími čtyřmi muži pravomocně uznán vinným z krácení daní. Podnikatelé sice od počátku vinu odmítali, podle rozsudku však s pomocí fiktivních faktur neoprávněně vymáhali po finančních úřadech vrácení daní. Stát tak podle soudů ošidili o 51 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Podnikatel Pitr prý daně státu nedluží

Podnikatel Tomáš Pitr, nepravomocně odsouzený k 8,5 roku za daňové podvody, údajný únik státu vracet nebude. Podle auditu, který nedávno nechala zpracovat...

Policie si od Pitra odnesla pytle dokumentů

V souvislosti s vyšetřováním podvodu s pohonnými hmotami, kterého se měl údajně účastnit i podnikatel Tomáš Pitr, policie zadržela několik lidí. Skupina...

Pitr chce, aby vypovídali noví svědci

Tomáš Pitr se v úterý u Vrchního soudu v Praze začne bít za svou nevinu. Senát zahájí projednání jeho odvolání proti loňskému rozsudku pražského městského...

Výběr článků

Načítám