Hlavní obsah

Za půlmiliardový podvod dostali 6,5 a 9 let vězení

Právo, ČTK, jbs
HRADEC KRÁLOVÉ

Královéhradecký krajský soud potrestal v úterý bývalé jednatele společnosti Progres Invest Pavla Dvořáka (48) a Vladimíra Michka (51) nepodmíněnými tresty za to, že v devadesátých letech podvedli více jak 20 tisíc klientů Progres Investu a připravili je o zhruba půl miliardy korun.

Článek

Dvořák, který ve firmě působil kratší dobu, byl potrestán 6,5 lety vězení. Michek, jenž je souzen v nepřítomnosti jako uprchlý, dostal devět let. S ohledem na počet poškozených se jedná o jeden z nejrozsáhlejších případů podvodu v České republice.

Michek je nezvěstný a před soudem nevypovídal. Dvořák uvedl, že ve firmě měl na starosti především technické zázemí a o finanční situaci společnosti neměl přesné informace. Tvrdil, že v roce 1995 chtěl firmu sám opustit, Michek ale údajně jeho odchod oddaloval.

Firma Progres Invest se zhroutila na podzim 1997 a v únoru 1998 ji královéhradecký krajský soud poslal do konkurzu. Konkurzní správkyně zajistila na účtech firmy jen dva milióny korun.

Michek firmu Progres Invest těsně před zhroucením převedl na zlínskou společnost T.G.V. podnikatele Josefa Touše. Ten pak v roli takzvaného bílého koně podepsal směnky, kterými bylo z firemního účtu Progres Investu odčerpáno 3,9 miliónu korun. Touše za to pražský vrchní soud v roce 2004 odsoudil do vězení na 2,5 roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Začal soud kvůli půlmiliardovému podvodu

Ze dvou trestných činů se od pondělí zpovídal před senátem Krajského soudu v Hradci Králové osmačtyřicetiletý Pavel Dvořák ze Slatiňan na Chrudimsku....

Výběr článků

Načítám