Hlavní obsah

Policie zadržela zakladatele vytunelovaného H-Systému

PRAHA

Protikorupční služba policie v pátek před polednem zadržela na pokyn soudu zakladatele vytunelované stavební společnosti H-System Petra Smetku. Následně jej dopravila do pankrácké věznice k odpykání dvanáctiletého trestu.

Článek

Soud podle informačního zdroje nechal Smetku neočekávaně zadržet a dopravit do vězení kvůli poznatkům, že v červnu pravomocně odsouzený muž má snahu vyvést majetek zajištěný ve prospěch okradených klientů H-Systemu.

"Pan Smetka byl v pátek na můj příkaz dodán do výkonu trestu," potvrdil předseda senátu pražského městského soudu Kamil Kydalka, který vedl proces v kauze H-Systemu. V projektu levného bydlení přišlo podvodem minimálně 1095 lidí o nejméně 980 miliónů korun.

"Existuje důvodná obava, že se odsouzený na svobodě nechová řádně," zdůraznil Kydalka. Z informací, které se objevily v tisku a které soud dostal od státního zastupitelství, totiž vyplynulo podezření, že se Smetka snaží dostat k majetku, který mu žalobce obstavil kvůli odškodnění klientů H-Systemu. Soud navíc již o náhradě škody pravomocně rozhodl.

"S ohledem na tyto poznatky by byl další pobyt odsouzeného na svobodě nebezpečný, zdůraznil soudce. Proto se rozhodl pověřit policii, aby na svobodě stíhaného Smetku okamžitě dopravila do vězení. V běžných případech přitom soudy vesměs postupují tak, že pravomocně odsouzené vyzvou k nástupu do vězení a stanoví jim konkrétní termín. Když odsouzenec k odpykání trestu nenastoupí, teprve pak přichází na řadu zatykače.

Příslušníci Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Smetku zatkli v 11:40 na náměstí Hrdinů v Praze 4. Podle mluvčí Aleny Vokráčkové měli operativní poznatky, že se tam Smetka bude pohyboval. Zatýkání neprovázely žádné zvláštní problémy. Do věznice na Pankráci byl Smetka dopraven ve 13:20, upřesnila Vokráčková.

Reklama

Související témata:

Související články

Úvěry pro H-Systém schvaloval Smetkův kolega

Někdejší člen úvěrového výboru pobočky Komerční banky Praha - centrum, který schválil i poskytnutí "velmi rizikového" sedmdesátimiliónového úvěru pro H-Systém,...

Výběr článků

Načítám