Hlavní obsah

Česko zaplavily padělky dálničních známek

Právo, Kateřina Beránková

Celníci v posledních dvou měsících odhalili při kontrolách 123 padělků dálničních známek. V šedesáti procentech případů šlo o známky za čtrnáct tisíc korun určené pro nejtěžší nákladní automobily a kamióny. Padělané známky v této hodnotě prodejci nabízejí například za 10 tisíc korun.

Článek

"Jedná se o organizovanou trestnou činnost, vyrábí se to ve velkém. Řada velkých firem používá padělané známky," upozornil ředitel odboru pátrání a dohledu Generálního ředitelství cel ČR (GŘC) Karel Šimák. Dodal, že Česko tak přichází o značné peníze do státního rozpočtu.

Podle slov zástupce ředitele GŘC Stanislava Jelínka jde o výjimečný stav. "Letos jsme dostali impuls od policie, ať se zaměříme na dálniční známky. V minulých letech nás policie nekontaktovala," konstatoval.

Od 10. července do 6. září během speciálních kontrol celníci odhalili přes 80 padělků dálničních známek v hodnotě 14 tisíc korun pro vozidla nad 12 tun. Více než desítka falešných kupónů patřila osobním automobilům, zbytek příslušel falzifikátům v hodnotě 7 tisíc korun pro vozy od 3,5 tuny do 12 tun.

Padělky hlavně v Ústeckém a Středočeském kraji

Podle GŘC jsou nejfrekventovanějšími místy v ČR, kde se padělky vyskytují, Ústecký a Středočeský kraj. Poslední případ, kdy celníci přišli na další čtyři falzifikáty, se odehrál včera právě ve Středočeském kraji na Benešovsku.

Většina padělků, které celníci odhalili, nebyla valné kvality. Ty lze podle vedoucího kriminalistického pracoviště GŘC Rostislava Machalky rozeznat pouhým okem s pomocí lupy. Například mikrotisk, který je na kontrolním kupónu v rámečku pro poznávací značku, bývá nečitelný.

Celníci řidičům i firmám radí, aby si nekupovali známky podomně na parkovišti. Měli by si je pořizovat jen v příslušných a řádně označených prodejnách. Označená distribuční místa však nejsou také stoprocentní zárukou, že jde o originální dálniční známku. "Nelze totiž vyloučit korupční jednání zaměstnanců," zdůraznil Jelínek, který řidičům doporučuje si vždy uschovat doklad o koupi.

Řidič, který jezdí s falešnou známkou, může namístě dostat pokutu až jeden tisíc korun a ve správním řízení do pěti tisíc korun. Novela zákona o pozemních komunikacích, která by měla začít platit 1. 1. 2007, počítá se sankcí pět tisíc korun namístě, ve správním řízení od 100 000 do 500 000 korun. Pokud řidič či majitel koupí známky levněji nebo je jinak zřejmé, že mohl o padělku vědět, hrozí mu podle celníků rok až pět let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám