Hlavní obsah

Žalobce požaduje pro Kellovského 11 let vězení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Jedenáct let vězení žádá státní zástupce pro kontroverzního havířovského podnikatele Petra Kellovského. Požadavek na vysoký trest zazněl ve čtvrtek u ostravského krajského soudu při závěrečné řeči v hlavním líčení, týkajícího se údajného pokusu o téměř miliardový podvod s padělanými šeky, kterého se měl Kellovský podle obžaloby dopustit s dalšími sedmi lidmi.

Článek

Kellovského advokát Tomáš Sokol naopak požaduje pro svého klienta zproštění v plném rozsahu. Obžalobu označil obhájce za fantasmagorickou konstrukci a vyšetřovatele obvinil z unáhlených kroků a dokonce z úmyslného porušení zákona. Rozsudek nad Kellovským má být vynesen 20. září.

Podle obhájce o zločin nešlo

Podle státního zástupce šlo o úmyslnou přípravu podvodu s padělanými šeky. "Všem zainteresovaným osobám muselo být zřejmé, že jde o padělané šeky, a to dle nízkých cen i dle množství nabízených šeků. Kellovský musel vědět, že jde o transakci, jejímž předmětem nejsou pravé šeky," řekl státní zástupce.

Advokát Tomáš Sokol ale trvá na tom, že o žádný zločin nešlo. "Už na začátku hlavního líčení byly důvodné pochybnosti. Dokazování pak obžalobu v plném rozsahu rozbilo. Je to fantasmagorická konstrukce," řekl Sokol.

Údajně netušil, že jde o padělky

Podle něj ani znalecké posudky ani výsledek právní pomoci z USA nedaly jednoznačnou odpověď, zda jsou šeky banky, která již dvacet let neexistuje, pravé, nebo nikoliv. Jisté je jen to, že by s nimi v žádné bance nemohli uspět.

Nabídku k obchodu s šeky měl dostat Kellovský od dalšího obžalovaného. "Mám být odsouzen jenom za to, že za mnou přišel kamarád a ukázal mi oxeroxovanou kopii šeku," řekl Kellovský, který podle svých slov netušil, že jde o padělky a s obchodem souhlasil jen za podmínky, že dostane do ruky potvrzení o legálnosti transakce.

Sokol obvinil policii z amatérismu

Advokát Sokol navíc ve své závěrečné řeči obvinil policii z amatérismu a porušování zákonů. "Policejní orgány jednaly zbrkle. Aniž věděly, o co jde a jaké jsou souvislosti, tak spustily celou akci. Přitom jim nebránilo nic v tom, aby celou záležitost sledovaly dále," řekl Sokol.

Upozornil na to, že policisté při přepisu manipulovali s odposlechy. "Policejní orgán opakovaně a prokazatelně v přepisu odposlechů nahrazoval osobní zájmena jménem doktora Kellovského, což je nezákonné. Podali jsme podnět, zda nedošlo ke zneužití pravomoci veřejného činitele," řekl Sokol.

Podnikatel Kellovský patří do skupiny osmi mužů, kteří chtěli šeky neexistující americké banky podle kriminalistů udat pod cenou ve švýcarské bance. Podle policie šlo o přípravu jednoho z největších podvodů v dějinách české kriminalistiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Proces s Kellovským odročen na neurčito

U Krajského soudu v Ostravě pokračovala ve středu kauza údajné přípravy téměř miliardového podvodu s padělanými šeky neexistující americké banky,...

Výběr článků

Načítám