Hlavní obsah

Lékař stojí před soudem kvůli úplatku

Právo, Tomáš Prchal
ÚSTÍ NAD LABEM

Z přijímání úplatku obžaloval v úterý státní zástupce u teplického okresního soudu 38letého lékaře Radka Bartoše. Ortopeda Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem usvědčil kromě pacientky i záznam TV Nova, podle kterého převzal letos v březnu ve své ordinaci v teplické Duchcovské ulici obálku s 20 tisíci korunami za změnu v pořadníku operací. Další pacient, který se přihlásil policii, lékařův návrh na sponzoring odmítl.

Článek

Alena Žáčková z Oldřichova na Teplicku, které lékař naznačil, že za sponzoring urychlí její čekání na operaci kyčelního kloubu ze tří let na několik týdnů, uvedla, že jí Bartoš při přijímání peněz nevystavil žádný příjmový doklad, což dokazuje i televizní záznam.

"Když lékaře natočila televize, byl za mnou několikrát sám či jím poslaní lidé, a přesvědčovali mě, abych dodatečně podepsala smlouvu o dobrovolném sponzoringu a přesvědčila televizi, aby usvědčující záznam nevysílala. Bylo to hrozné," řekla Žáčková.

Dotkli se možného sponzoringu

Její druh doplnil, že od počátku letošního roku již brečela bolestí, protože nemohla chodit, sedět ani ležet. "Navíc neznámí lidé roznesli po Oldřichově do schránek pomlouvačné letáky a kdosi jí hrozil, že ji shodí z mostu. Byl to velký tlak," řekl soudu druh Žáčkové.

Bartoš samosoudci potvrdil, že tato pacientka trpěla silnými bolestmi, protože několik let bezvýsledně žádala nemocnice po celé republice o operaci kyčle. "Informoval jsem ji o tříleté čekací lhůtě na zákrok v ústecké Masarykově nemocnici a dotkli jsme se i možného sponzoringu. Výši částky měla zvážit sama. Nebylo to ale vázáno na úpravu termínu operace," tvrdil Bartoš.

Žena se bála o svůj život

Spolu s lékařem stanul před soudem i 58letý Pavel Musil, který vezl Bartoše za Alenou Žáčkovou do jejího domku. Při odjezdu najížděl na zasahující policisty, kteří dům monitorovali vzhledem k obavám zoufalé pacientky o svůj život. Obžaloba Musila viní z útoku na veřejného činitele. Policisté totiž tuto poslední schůzku Žáčkové s Bartošem odposlouchávali a rozhodli se lékaře, Musila a jejich spolujezdkyni zatknout.

Ředitel ústecké Masarykovy nemocnice Tomáš Indra soudu stejně jako Bartošův nadřízený primář řekl, že sponzorské dary v hotovosti jsou výjimečné. Většinou jde o převod hotovosti z účtu na účet. Dlouhé čekací doby například na operaci kyčle jsou podle lékařů způsobené nedostatkem peněz v systému, protože personálně by jich zdravotníci zvládli víc. Soud případ odročil kvůli chybějícím svědkům na 13. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám