Hlavní obsah

Hasič se přiznal ke žhářství, zapaloval stoh

– DOMAŽLICE
Právo, pab

Kriminalisté zadrželi v noci na úterý dvacetiletého mladíka z Domažlicka, kterého podezřívají ze žhářství. Podle informací Práva jde o dobrovolného hasiče. Ten byl zatčen poté, co plameny zachvátily stoh slámy na poli u obce Starý Dvůr. Stoh patří zemědělské společnosti Agro Zahořany. V úterý odpoledne policisté muže obvinili.

Článek

Policejní vyšetřovatel obvinil mladíka z trestných činů poškozování cizí věci a šíření poplašné zprávy. "Máme podezření, že nejprve ve čtyřech případech volal na tísňovou linku 112 a oznámil požár, který ve skutečnosti nebyl. Později ale začal sám podpalovat a jako dobrovolný hasič se účastnil zásahu," řekl Právu domažlický policejní ředitel Josef Skála.

Policisté ho podezřívají z úmyslného založení čtyř požárů. "Šlo o lesní krmelec, dřevěnou chatku a ve dvou případech stoh na poli," upřesnil Skála. Mladík bude po výslechu zřejmě propuštěn na svobodu.

Hasič se přiznal

Svoji vinu nepopírá a jako motiv vysvětlil, že se tím uklidňoval, když se pohádal v rodině. Vyšetřovatelé chtějí nechat mladíka zkoumat psychologem a psychiatrem, zda netrpí duševní poruchou.

Policisté budou dále zjišťovat, zda zadržený hasič nemá na svědomí požár seníku stejné firmy v Koutě na Šumavě 12. července. Tam shořelo téměř dvacet vagónů letošního sena a celková škoda se vyšplhala na dva milióny korun.

Mluvčí krajských hasičů František Vaško potvrdil, že stoh byl podpálen úmyslně. Vyšetřovatelé našli na místě dvě ohniska založení požáru. Neobjasněno zůstává také několik úmyslně založených požárů slámy v okolí Domažlic z loňského roku.

Série letních požárů strašily zemědělce z Domažlicka už v minulých dvou letech. Ve vězení zatím skončil devětačtyřicetiletý muž odsouzený za zakládání ohňů v roce 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám