Hlavní obsah

O víkendu zemřeli na silnicích tři lidé

PRAHA

V pátek a o posledním prázdninovém víkendu zemřeli na silnicích tři lidé, což je nejméně za posledních 11 let. Dvě smrtelné nehody se staly v sobotu, jedna v pátek. Informovalo o tom v pondělí policejní prezidium. Nejtragičtější bilanci měly poslední dny letních prázdnin v roce 2004, kdy při dopravních nehodách zahynulo 21 lidí.

Článek

V sobotu srážku s osobním automobilem nepřežil čtyřiapadesátiletý chodec v Ostravě-Zábřehu. Sedmadvacetiletá řidička, která ho srazila, nevlastní řidičský průkaz. Po nehodě navíc z místa ujela. Ve stejný den zemřel další člověk při nehodě na jihu Čech na Českobudějovicku. V pátek policie zaznamenala jedno úmrtí na Rychnovsku v Královéhradeckém kraji.

O stovky nehod méně

Celkem se letos za poslední tři dny prázdnin stalo 1046 dopravních nehod, tedy o několik set méně než v předchozích letech. Nejvíce kolizí na silnicích - 1988 - bylo v tomto období v roce 1997.

Letošní poslední prázdninový víkend se do historie počtu úmrtí na silnicích zapsal příznivě, protože zemřeli tři lidé. V minulých 11 letech se přitom tragická bilance většinou pohybovala v dvouciferných číslech. Smutný primát drží konec prázdnin v roce 2004, kdy zemřelo 21 lidí. Následují léta 2001 a 2002 s 18 mrtvými, dále roky 1997 a 2000 se 17 mrtvými na silnicích.

Bez úmrtí i první den školy

Policie v pondělí neměla žádné informace o tragické nehodě na českých silnicích. V minulosti se však smrtelné nehody nevyhnuly ani prvnímu školnímu dni. Například v letech 1999, 2001 a 2002 v tento den zemřelo při dopravních nehodách vždy po pěti lidech.

Letos stejně jako v minulosti panovaly obavy z toho, že mnozí rodiče nechají návrat domů se školáky před pondělním začátkem nového školního roku na poslední chvíli, a hustota dopravy na silnicích proto vzroste. To, že se tyto obavy nenaplnily, vysvětlují dopravní odborníci tím, že rodiče se školáky se vrátili domů již v průběhu týdne, aby se mimo jiné mohli věnovat nákupům školních potřeb.

Za zlepšením stojí novela silničního zákona

Podle odborníků i policistů má na současnou situaci na silnicích zásadní vliv nově přijatý zákon o provozu na pozemních komunikacích, který platí od počátku července a kromě přísnějších trestů pro neukázněné řidiče zavedl také bodový systém, celoroční svícení nebo používání autosedaček na všech typech silnic.

Podle předběžných statistik policie letos v srpnu zemřelo na českých silnicích nejméně lidí za posledních 36 let. Snížil se také počet všech automobilových nehod. V červenci i srpnu policisté zaregistrovali shodně 72 mrtvých. V prvním případě představuje pokles proti loňsku 48 procent, ve druhém 30 procent. Za oba prázdninové měsíce tak letos zemřelo o 79 lidí méně než loni

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám