Hlavní obsah

Školák nemusel zemřít, stačilo zajistit fotbalovou branku

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Třináctiletý školák Tomáš Turhober z Plzně, kterého v červnu při fotbálku na hřišti Selesiánského střediska mládeže zabila povalená branka, nemusel zemřít. Znalci, kteří pro potřeby policejního vyšetřování zpracovali odborné posudky, potvrdili, že branka nebyla dostatečně zajištěná proti povalení.

Článek

"V tomto ohledu nesplňovala kritéria daná platnou bezpečnostní normou," řekla v pondělí Právu náměstkyně plzeňského policejního ředitele Hana Šindelářová. Vyšetřovatelé se dokonce domnívají, že branka nebyla proti povalení zajištěna vůbec. Tomáš po vstřelení gólu vyskočil na břevno sto kilogramů vážící branky, která se i s ním poroučela k zemi a rozmačkala mu hlavu.

Bezpečnost si musí pohlídat uživatel

"Na hřišti jsme při ohledání našli na zemi ocelové lanko s prasklou karabinou, které mělo branku zřejmě původně zajišťovat proti povalení. Svědci nám ale potvrdili, že branka zajištěna nebyla. I kdyby ale lanko s karabinou fungovalo jako pojistka proti povalení, z výsledků znaleckého posudku vyplývá, že šlo o nedostatečné zajištění. Odborníci z kriminalistického ústavu provedenou zátěžovou zkouškou zjistili, že k deformaci karabiny už dochází, když se na branku zavěsí čtyřicetikilové závaží," vysvětlila Šindelářová.

Podle vyjádření zástupce výrobce branky, kterým je firma Tennis Zlín, je na uživateli, aby si pohlídal bezpečností kritéria. V případě tohoto modelu házenkářské branky z roku 2003 došlo dokonce v průběhu loňského roku ke zpřísnění bezpečnostní normy z hlediska jejího zajištění.

Výrobce uživatele zpětně informovat nemusí

"Pro toho, kdo sportovní zařízení užívá, platí, že musí zajistit jeho pravidelnou kontrolu a údržbu včetně revize. Měl by také sledovat, za jakých podmínek je to zařízení z hlediska bezpečnosti užívané a rovněž si zjistit, zda nedošlo ke změně příslušných norem a předpisů," sdělil Právu vedoucí technického úseku firmy František Mikeštík.

Za pravdu mu dává i Ludmila Šolarová z Českého normalizačního institutu. "Výrobce nemá povinnost zpětně informovat uživatele o změně norem. Ten, kdo si daný výrobek koupí, má možnost najít nové normy a předpisy ve věstníku Úřadu pro normalizaci měření a zkušebnictví, který je veřejně přístupný na internetu" vysvětlila Šolarová.

O odpovědnosti musí rozhodnout vyšetřovatel

Právní zástupce Selesiánského střediska mládeže Jan Hostaš potvrdil, že selesiáni měli sjednanou externí firmu, která zajišťovala bezpečnost práce včetně dodržování s tím souvisejících norem a předpisů.

Na policejním vyšetřovateli teď je, aby rozhodl, kdo za smrt Tomáše ponese trestní odpovědnost. "Vyhodnocujeme výsledky znaleckých posudků a v nejbližších dnech bude v případu rozhodnuto," uzavřela Šindelářová.

Reklama

Související témata:

Související články

Třináctiletého kluka zabila povalená branka

Povalená házenkářská branka zabila v pátek v půl osmé večer třináctiletého chlapce z Plzně. K tragédii došlo na víceúčelovém hřišti zdejšího Salesiánského...

Výběr článků

Načítám