Hlavní obsah

Bývalý strážník popírá, že patří k neonacistům

Právo, Petra Timoumiová
PRAHA

O náklonnosti pražského městského strážníka Milana Tobiáše k extremistickým hnutím věděla Policie ČR ještě před tím, než byl v neděli zatčen v souvislosti s účastí na neonacisticky zaměřené demonstraci před izraelským velvyslanectvím. On sám tvrdí, že na demonstracích pouze dokumentoval, žádný bližší vztah s extrémisty prý neudržuje.

Foto: Petr Nový, Novinky

Strážník sloužil u policie osm let, v pondělí byl propuštěn.

Článek

Informaci, že Tobiáš se podobných akcí účastní, již letos na jaře republiková policie předala nadřízeným Tobiáše, městská policie ale tvrdí, že o tom nevěděla.

Kriminalisté se o Tobiášových sklonech dozvěděli zhruba před dvěma roky. "Účastní se neonacistických koncertů, demonstrací a akcí," přiblížil včera Právu Jiří Kopečný z odboru pro odhalování závažné obecné kriminality. Skutečnost, že Tobiáš pracuje jako městský strážník, ale policie odhalila až přibližně před rokem. "Informaci jsme prověřovali a v okamžiku, kdy se nám potvrdila, jsme ji v podstatě předali městské policii," uvedl Kopečný. Odmítl ale sdělit, které konkrétní osobě ji oznámil. "Jména říct nemohu, byli to jeho nadřízení," uvedl.

Tobiáš: jsou to lži

Milan Tobiáš s tvrzením Jiřího Kopečného jednoznačně nesouhlasí. S extremistickými uskupeními prý žádný bližší vztah neudržuje. "Jsou to všechno lži," řekl včera Právu. Současně přiznal, že na akce extremistů od roku 2003 chodí. "Je to jen z vlastního zájmu. Chodím tam dokumentovat, fotím a natáčím na video. Nejsem přímý účastník," uvedl.

"Chodím i na mnohé jiné akce, které jsou protichůdné s extremistickými," doplnil. Materiál pak zveřejňuje na svých internetových stránkách. Odmítl, že by byl aktivistou nebo s nimi udržoval bližší vztah.

Vedení pražské městské policie bylo přitom v pondělí Tobiášovými sklony údajně zaskočeno. "Bylo to pro nás překvapení," řekl v pondělí Právu ředitel strážníků Vladimír Kotrouš. Včera v úterý k zastižení, po celý den měl jednání a nereagoval ani na SMS zprávy či e-mail.

Tobiášův případ přitom z městské policie nesmí kromě něj nikdo komentovat. "Dal si výhradu, že se k tomu bude vyjadřovat pouze pan Kotrouš," řekla mluvčí strážníků Vilma Častová.

Náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS), který má městskou policii v kompetenci, se již v pondělí pozastavil nad postupem zvláštních útvarů policie. "Mohly by v této věci komunikovat s vedením městské policie," prohlásil. Kopečný však trvá na tom, že informaci Tobiášovým nadřízeným předal. "Stojím si za tím, že jsem je informoval," zdůraznil včera.

Stejně jako Kotrouš ani Blažek v úterý nebyl k dostižení. Ačkoli se měl dostavit na plánovanou tiskovou konferenci, nakonec na ni nepřišel. Do uzávěrky neposkytl Právu žádné vyjádření.

Své nedělní zadržení považuje Tobiáš za osobní útok, který podle něj záměrně iniciovala Policie ČR. "Oni vědí, že na podobné demonstrace chodím. Já jsem v minulosti mj. i poukazoval na jejich nestandardní chování, když třeba přehlíželi neonacistické projevy některých účastníků manifestací," řekl. Od roku 2001 byl členem KDU-ČSL, letos ho prý po neshodách vyškrtli z kandidátky, chtěl kandidovat na radnici v Praze 5.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám