Hlavní obsah

V Irsku zatkli dva členy Berdychova gangu

Irská policie zatkla dva členy Berdychova gangu Tomáše Půtu a Maroše Šuleje, uvedl Český rozhlas. Půta i Šulej jsou stíháni za loupežná přepadení, Půta dále i za vraždu. Oba jsou nyní ve vazbě v Irsku. Česká strana bude žádat jejich vydání do České republiky.

Článek

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová informaci ČRo potvrdila. Podle ní na případu spolupracovali s irskými policisty čeští kolegové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kterým se podařilo zjistit přesné místo pobytu uprchlých mužů.

"Komunikovali telefonem přímo s irskou policí, a to až do poslední chvíle. Zatím oficiální informace, jak zadržení probíhalo, nemáme. Nicméně neověřené říkají, že komando je zadrželo kolem půl dvanácté v době, kdy oni opustili dům, ve kterém žili, a chytili je v nějakém fast foodu," citoval ČRo Kosinovou.

Půta a Šulej utekli z obavy před trestním stíháním. Jeden z nich opustil Českou republiku v roce 2002, druhý o rok později.

Půta údajně spáchal šest loupeží a unesl a zavraždil podnikatele Václava Skalu. Jeho tělo policie dodnes nenašla. Bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Šulej se podle obžaloby podílel na několika loupežných přepadeních.

Největší organizovaný zločin v dějinách české kriminalistiky.

Takzvaný Berdychův gang, jehož členy byli i elitní policisté, přepadával a vydíral majetné podnikatele. Členové gangu při fingovaných dopravních kontrolách v policejních uniformách také přepadali kamiony. Nekalé praktiky zločineckého uskupení stále vyšetřuje policie.

Případ údajného šestatřicetičlenného gangu kolem Davida Berdycha a elitních policistů je největším případem organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. 

V úterý stanul před středočeským krajským soudem spolumajitel pražského erotického podniku Discoland Sylvie Ivan Jonák, který si odpykává 18 let ve valdické věznici. Právě v Jonákově podniku se počátkem 90. let někteří obžalovaní seznámili. Berdych, Radek Trumpeš, Michal Puchar, Josef Korbela a Jaromír Prokop dokonce v discolandu pracovali. Prokop je stále ještě na útěku.

Jonák prý nevěří tomu, že hlavou šestatřicetičlenného gangu je Berdych. Prokop, někdejší úředník bytového podniku, byl podle něj vždy Berdychovým šéfem.

Němec obvinil Iry z liknavosti

Ministr spravedlnosti Pavel Němec obvinil tento týden irské úřady, že nereagují na eurozatykač vydaný na Půtu a Šuleje. Ministerstvo tvrdilo, že irské straně poskytlo veškeré údaje potřebné k dopadení obžalovaných a také informaci, že se připravují k útěku do státu, s nímž Česká republika nemá vydávací smlouvy. Němec zaslal svému irskému protějšku ostrý dopis, v němž mimo jiné uvedl, že "dochází k narušení důvěry českých orgánů v irské orgány a jejich postupy".

České orgány na oba muže vydaly zatykač již dříve, kvůli časovému omezení v zákonu o eurozatykači se je však z Irska nedařilo dostat. Česká republika totiž jako jediná země Evropské unie měla v zákonu klauzuli, podle níž nebylo možné eurozatykač vydávat kvůli trestným činům spáchaným před datem jeho zavedení před dvěma lety. To se změnilo až letos novelou platnou od 1. července.

Reklama

Související témata:

Související články

Kauza Berdych: tajná válka mezi gangstery

Připravovali na sebe gangsteři okolo Davida Berdycha navzájem likvidační pasti? Intrikovali proti sobě za účasti policistů a předávali jim na sebe navzájem...

Výběr článků

Načítám