Hlavní obsah

Soud zpřísnil tresty v rumové aféře

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Senát Krajského soudu v Hradci Králové rozdal v pátek tresty v tzv. rumové aféře. Šesti obžalovaným udělil tresty odnětí svobody v rozmezí 1,5 až tři roky, všechny s podmíněným odkladem na různou dobu. Sedmého, Otakara Kracíka, uznal sice rovněž vinným, ale od jeho potrestání upustil.

Článek

Státní zástupce Pavel Klail navrhoval udělit nepodmíněné tresty v rozmezí od pěti do sedmi let, ale předseda soudu Petr Mráka řekl, že relativně nízké tresty jsou jistou satisfakcí obžalovaným za čtrnáctiletou dobu, po kterou se táhne trestní řízení.

Alkohol ženy prodaly v Česku

Jana Šímová a Blanka Kvasničková se podle verdiktu dopustily trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné dávky tím, že v průběhu roku 1992 nakoupily značné množství alkoholu, zejména tuzemského rumu, deklarovaného na export. Proto jim byl fakturován bez daně z obratu. "V podstatě obratem však alkohol se ziskem prodaly domácím odběratelům," řekl Mráka. Soud spočítal, že tak ženy připravily stát o téměř 60 miliónů korun.

Mráka konstatoval, že další obžalovaní, Štefan Kušnír, Ronald Holenda, Miloslav Pokorný, Pavel Tlustoš a Otakar Kracík (a také Jan Zikmund, který však v průběhu trestního řízení zemřel) se různou měrou podíleli za zakrytí této trestné činnosti.

Postaral se o falešná razítka

Například Kracík se prý postaral o falšování celních deklarací s falešnými razítky královéhradecké a břeclavské celnice, jimiž pak obžalovaní u správce daně prokazovali, že zboží opustilo republiku. "Pomáhali k trestnému činu. Byli srozuměni s tím, že dojde k daňovému úniku," uvedl Mráka.

Jediným z obžalovaných, kdo si k soudu přišel vyslechnout rozsudek, byl Kušnír. "Byl jsem potrestán jen za to, že jsem byl někde necelé tři neděle zaměstnán," odmítl vinu. Soudci ale tvrdí, že pro Kvasničkovou a Šímovou připravoval doklady, potřebné k zakrytí nelegálních obchodů. Kušníra soud potrestal dvěma lety vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky.

Případ se může vrátit k Vrchnímu soudu

Páteční hlavní líčení se konalo na základě květnového rozhodnutí pražského Vrchního soudu, který zrušil rozsudek hradeckých soudců z loňského července. Tehdy obžalovaní odešli ze soudní síně vesměs jako nevinní, s výjimkou Kvasničkové, kterou soud potrestal patnáctiměsíční podmínkou.

Existuje reálné riziko, že věc se znovu dostane v Vrchnímu soudu v Praze. Obžaloba i všichni obžalovaní si totiž ponechali lhůtu k vyjádření. "Já se rozhodně odvolám," prohlásil Kušnír.

Reklama

Související témata:

Související články

Projednávání rumové aféry opět nezačalo

Projednávání rumové aféry, jak se přezdívá rozsáhlému daňovému podvodu ze začátku devadesátých let minulého století, nemohlo v pondělí u Krajského soudu...

V rumové aféře nepadly téměř žádné tresty

Šest lidí zprostil v pátek královéhradecký soud viny v tzv. rumové aféře. Jedna žena dostala podmínečný trest. Stát podle obžaloby v aféře přišel o 60 miliónů...

Rumová aféra se opět vrátí k soudu

Pražský vrchní soud rozhodl v úterním odvolacím jednání o zrušení loňského rozsudku prvoinstančního soudu ohledně 13 let starého případu krácení daní v tzv....

Výběr článků

Načítám