Hlavní obsah

Pokusil se skalpovat spolužáka, dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňský soud ve čtvrtek vynesl rozsudek v případu, který loni v listopadu otřásl západočeskou metropolí. Zfanatizovaný student místního gymnázia se až příliš vážně vžil do role bájného vikinského rytíře. Inspirován náboženským kultem těchto severských dobyvatelů se nožem pokusil skalpovat jako jakýsi akt pomsty a ponížení svého spolužáka.

Článek

Krvavou řež ukončili až náhodní svědci, kteří včas přivolali pomoc. Napadený mladík utrpěl mnohočetné řezné rány na rukou a lékaři ho dávali dohromady pět týdnů.

Samosoudkyně Martina Modráková ve čtvrtek útočníka potrestala za ublížení na zdraví třemi měsíci vězení s podmínečným odkladem na jeden rok a navíc mu nařídila terapii u psychologa. "Měl by si uvědomit, že všechny ty zásady boje a odplaty v rámci rytířských her nelze použít v běžném životě. Musí víc oddělit imaginární svět od reality, jinak by se mohl v budoucnu dostat do velkých problémů," uvedla soudkyně.

Podle ní jen náhodou nedošlo k vážnějšímu poranění. "Rozhodla jsme o trestním postihu, protože pouhý výchovný trest by nesplnil účel," dodala.

Na kamaráda si počkal před bytem

K útoku došlo v chodbě v paneláku, kde zraněný student bydlí. Tam si na něho jeho spolužák ještě s dalším kamarádem, který krvavé představení filmoval, počíhal v půl osmé ráno. S loveckým nožem s dvaceticentimetrovou čepelí se pak na něho vrhl. "Vedl útok nožem proti hlavě a krku. Poškozený rány vykrýval rukama za stálého volání o pomoc. Nakonec se mu podařilo útočníkovi vypáčit nůž z ruky," konstatovala soudkyně.

To už křik z chodby vyburcoval několik nájemníků, kteří dvojici od sebe roztrhli a zavolali pomoc. Pořezaného mladíka odvezla záchranka do nemocnice, kde musel být operován. Dodnes má omezen pohyb prstu na pravé ruce. Samotnému napadení předcházelo několik slovních výhrůžek po internetu.

"Těš se, už spřádáme plány na strašlivou pomstu. Budeš prosit o milost. Vytetuji tě cejch na dršku, budeš řvát bolestí. Tvůj skalp bude viset ve vikingské jeskyni," citovala soudkyně některé hrozby.

Už z tohoto zastrašování se dalo dovodit, že mu chtějí ublížit. "Poslední výhrůžku dostal den před napadením," uvedl otec zraněného hocha. Celá rodina byl z incidentu v šoku. "Měli jsme strach, aby neublížil i našemu druhému synovi. Manželka z toho měla psychické trauma,"dodal otec. S rozhodnutím soudu je spokojen. "Tohle už nebyla legrace. Myslím si, že soudkyně rozhodla správně , když takové jednání posoudila jako trestný čin ," řekl.

Proti verdiktu soudkyně odvolání zatím nepadlo. Státní zástupce i obhájkyně si nechali lhůtu k vyjádření až po obdržení písemného rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Studenti si natáčeli krvavý lynč spolužáka

Případ, který v novodobé kriminalistice nemá v Česku zřejmě obdoby, vyšetřují plzeňští kriminalisté. Podle nich dva sedmnáctiletí studenti jednoho zdejšího...

Výběr článků

Načítám