Hlavní obsah

Na dva členy Berdychova gangu byl vydán eurozatykač

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na dva údajně nejnebezpečnější členy takzvaného Berdychova gangu Tomáše Půtu a Maroše Šuleje, kteří se skrývají v Irsku, byl vydán evropský zatykač. Podle ministerstva spravedlnosti se tak musejí připravit na návštěvu tamních policistů.

Článek

České orgány na oba muže vydaly zatykač již dříve. Z Irska se je ale nepodařilo dostat, protože Česká republika jako jediná v Evropské unii eurozatykač časově omezila tak, že nebylo možné vydávat lidi podezřelé z trestných činů spáchaným před datem jeho zavedení, tedy před dvěma lety. To se změnilo až letos novelou platnou od 1. července.

Půta uprchl do Irska na podzim 2003. Jako uprchlý je stíhán za šest loupeží a krádež, navíc se měl dopustit únosu a vraždy podnikatele Václava Skaly, jehož tělo policie dodnes nenašla. Půta byl také v jiné kauze pravomocně odsouzen k dvouletému vězení za brutální útok na posádku pražské záchranné služby.

Bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Šulej je v Irsku od ledna 2002. Podle obžaloby se s dalšími členy organizované skupiny kolem Davida Berdycha podílel na několika loupežných přepadeních. Například v srpnu 2000 údajně na dálnici nedaleko Rudné u Prahy přepadli v policejních uniformách při fingované kontrole kamión s nákladem finské vodky. Řidiče drželi přes noc v zajetí.

Takzvaný Berdychův gang podle policie přepadával a mučil bohaté podnikatele. Jeho členy byli i vysoce postavení policisté. Trestnou činností údajného gangu se nyní zabývají české soudy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám