Hlavní obsah

Kauza Berdych: soudní síň duněla obviňováním policistů

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spoluvlastník bývalého Discolandu Sylvie Ivan Jonák, odsouzený za zadání vraždy své manželky, v úterý svědčil ve velkém procesu s 36 obžalovanými z gangu okolo Davida Berdycha. Ve velké porotní síni pražského Vrchního soudu vyjmenovával policisty napojené na bývalého provozního šéfa Discolandu Jaromíra Prokopa, který se před soudem skrývá v zahraničí.

Článek

"Prokop měl přímé vztahy s policisty v Praze 8 (v místě sídla Discolandu Sylvie - pozn. red.) Harapádem, Květou a Kyselkou ... postupně si vytvořil konexe do vysokých funkcí. Dělo se to i prostřednictvím advokátů... Měl dobré vztahy s úředníky finančních úřadů... v Písku dělal daňová přiznání úředník Košťál. Měl dobré vztahy s Grebeněm, který zakládal Úřad vyšetřování," vypovídal Jonák do mikrofonu, který zvukově zesiloval vznášená obvinění.

Některá jména policistů odmítá Jonák sdělit

Jonák si přesto nechal mnoho jmen a faktů pro sebe. Tvrdil soudu, že má stále přátelské vztahy s policisty v sídle pražského policejního ředitelství a jinde. "Jména odmítám sdělit," zdůraznil. Po vyvolání dojmu, že zná pozadí gangu a části jeho členů od roku 1992, Jonák odmítl verzi, podle níž gang zformoval a řídil bývalý důstojník elitního pražského odboru boje s organizovaným zločinem Josef Opava.

"Opava nic nezaložil... Hlavní mozek byl Prokop... Objednal vraždu Daniela Reinera... Prokop je největší zrůda v této zemi," zahřměl. Vznesl obvinění i na soudní znalce a zaútočil i na obžalovaného Josefa Korbelu z vraždy zlatníka Václava Tomana, spáchané před deseti lety, a na další osoby mimo Berdycha, Radka Trumpeše a jejich původní skupinu.

Asi ťal do živého

V odpovědích na otázky soudu, advokátů a obžalovaných se mlelo páté přes deváté. Proprala se i Jonákova půjčka 200 tisíc korun herci Vítězslavu Jandákovi z roku 1992 i Jonákovy vztahy s hercem Romanem Skamene. Jonák si opakovaně stěžoval na zmanipulování svého případu a odsouzení.

Na Jonákovu výpověď v úterý reagoval v několik týdnů očekávaném opakovaném výslechu Michal Puchar. Spolu s uprchlým Prokopem, Trumpešem, Korbelou a Berdychem čelí obvinění z vraždy Tomana. Ve snaze uniknout hrozbě mimořádného trestu Puchar démonizoval Berdycha s Trumpešem. Bez ohledu na to, že Berdych u mučení a skonu Tomana nebyl. Puchar soudu tvrdil, že se Trumpeš měl za přítomnosti Berdycha dopustit pokusu vraždy již před rokem 1994 a pokusu zastřelit Jonáka.

Dokazování může skončit v srpnu

Výpovědi obžalovaných a odsouzených měly v úterý vadu. Obvinění nebyla podložena věcnými důkazy a místy byla jen průhledným vyřizováním vzájemných účtů. Soudce Petr Franc přesto veřejně oznámil, že zápisy výpovědí předá státním zástupcům a policii k šetření. Na výsledky však bude nutné vyčkat.

Soudce bude v nejbližší době rozhodovat o návrhu obžalovaného Luďka Žaluda mladšího na přezkoumání zdravotního stavu svědkyně Dany Boháčové, která předložila policii obsáhlou nahrávku kompromitujících hovorů s Luďkem Žaludem starším, ale k soudu se s odvoláním na zdravotní důvody nedostavuje.

Franc upozornil státního zástupce Tomáše Milce, obžalované a advokáty na to, že dokazování může skončit ještě v srpnu. "V září budou zahájeny závěrečné řeči," řekl o dalším průběhu procesu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám